EP: az újabb ciszjordániai telepek veszélyeztetik a kétállami megoldást

Ellehetetlenítheti a kétállami megoldást Izrael 3000 új lakóegység felépítésére vonatkozó terve Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, figyelmeztet az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában. A képviselők szerint újra kell indulniuk az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen béketárgyalásoknak, egyúttal arra szólítják fel az összes felet, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely akadályozhatja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket.

Az új lakóegységek, amelyek tervét az izraeli kormány december 2-án jelentette be, lehetetlenné tennék az életképes, területileg összefüggő és szuverén palesztin állam megteremtését, mivel kettévágnák Ciszjordániát - áll az állásfoglalásban. Az EP hangsúlyozza, hogy a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi izraeli telepek a nemzetközi jog értelmében illegálisak, és valamennyi izraeli telepépítési és terjeszkedési akció azonnali, teljes és végleges beszüntetésére hív fel.west-bank-israeli- 1000389c

A képviselők szerint Izraelnek azonnal hozzáférhetővé kell tennie azt a 100 millió USA-dollárt a palesztin adóbevételekből, amelyet az izraeli pénzügyminiszter szerint jelenleg azért tartanak vissza, mert a palesztinoknak tartozásuk van az izraeli áramszolgáltatóval szemben. A képviselők arra ösztönzik az érintett feleket, hogy valamennyi megoldatlan pénzügyi vitát uniós közvetítéssel rendezzenek.

Az EP elítéli a Hamasz politikai vezetőjének, Haled Mesálnak a kijelentéseit, melyekben elutasítja Izrael állam elismerését. Az EP felszólítja a Hamászt Izrael létezéshez való jogának elismerésére és felhív a palesztin megbékélésre.

Kimaradt?