Rakétára való atomtöltet készülhetett Észak-Koreában

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt állította szerdán, hogy országának sikerült olyan kicsi atomtölteteket előállítania, hogy azokat már ballisztikus rakétákra is fel lehet szerelni.

„Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek” - ezt idézte Kim Dzsonguntól a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, miután az észak-koreai vezető atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozott. 

A kommunista diktátor azért mondta ezt, mert országának állítólag sikerült rakétákra is felszerelhető atomtölteket előállítania. Ehhez le kellett kicsinyíteni a robbanófejeket. Ha minden igaz, ezt sikerült most megoldania az észak-koreai mérnökcsapatnak.

Kim Dzsongun szerint Észak-Korea nukleáris erejének legfőbb feladata egy atomháború kitörésének megakadályozása. Hozzátette, hogy minél jobb az ország nukleáris csapásmérő képessége, annál erősebb az elrettentő ereje. Több jel is arra utal, hogy Észak-Korea ura igazat mondott. Tavaly májusban Kim Dzsongun azt jelentette be, országa már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit.

Han Minku dél-koreai védelmi miniszter pedig már tavalyelőtt októberben mondta azt, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra illeszthető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

Phenjan hétfőn fenyegetőzött

Dél-Koreát aggasztja az, hogy Észak-Korea ilyen technológia birtokában jóval nagyobb fenyegetést jelent rá, illetve Japánra és az Egyesült Államokra nézve. Phenjan ráadásul egyre harciasabb hangvételű nyilatkozatokat tesz. Hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Februárban egy műholdat lőtt ki az űrbe ballisztikus rakétával az ország, de a nyugati hatalmak úgy gondolják, hogy ez valójában egy teszt volt. Észak-Korea mindkét alkalommal megsértette a BT korábbi határozatait.

Kapcsolódók

Kimaradt?