Özönlenek a menekültek Görögországba

Az elmúlt napokban nagyon megugrott a Görögországba tengeren érkező menekültek száma. Az embercsempészek nyitottak egy újabb útvonalat is. Egy 250 lakosú szigeten ezer menekült várakozik.

Keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre - közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR). A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek. Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására. Cserében Törökországnak fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.

Kapcsolódók

Kimaradt?