EU-csúcs: felgyorsítanák a menekültválság megoldására hozott intézkedések végrehajtását

Az Európai Unióra nehezedő menekültválság kezelése során az emberáradat mielőbbi megfékezésére, az unió külső határainak védelmére, és a schengeni térség integritásának védelmére kell törekedni - áll az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács által pénteken elfogadott zárónyilatkozatban.

A dokumentum szerint a nyugat-balkáni útvonalon érkező menekültáradat továbbra is aggasztó, kezeléséhez összehangolt fellépésre van szükség, fel kell hagyni a menekültek más uniós országokba való továbbküldésének és a koordinálatlan, egyoldalú intézkedések gyakorlatával. Gyors és összehangolt fellépésre van szükség - döntött az Európai Tanács.

A nyilatkozat leszögezi: végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést, a menedékkérők viszont nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban akarnak menedéket kérni. Világossá teszi a dokumentum azt is: a külső határokon meg kell tagadni a belépést azoktól, akik nem tesznek eleget a beutazási feltételeknek, és menedékkérelmet sem akarnak benyújtani az adott országban.

A közlemény szerint az EU-török cselekvési terv teljes körű, gyors végrehajtása továbbra is elsődleges feladat a menekültáradat megfékezése, valamint az emberkereskedők és az embercsempész-hálózatok felszámolása szempontjából.

Törökország tett ugyan lépéseket az akcióterv végrehajtása érdekében, a többi között a szíriai menekültek munkavállalásának lehetővé tétele és az unióval folytatott adatcsere terén, de továbbra is túl sok ember érkezik Törökországból Görögországba - állapították meg az EU állam- illetve kormányfői. A Törökországból az unió területére jogellenesen belépők számát csökkenteni kell, amihez a török félnek is végre kell hajtania a cselekvési tervet - húzza alá a zárónyilatkozat.

A tagállamok vezetői leszögezik: elkötelezettek, hogy a schengeni övezet valamennyi tagja újra maradéktalanul alkalmazza a schengeni határellenőrzés szabályait.

A zárónyilatkozat megállapítja, hogy a menekültek személyazonosságának megállapítása, regisztrációja és ujjlenyomatuk nyilvántartásba vétele, valamint a belépők és az úti okmányaik biztonsági ellenőrzése szempontjából egyre hatékonyabban működnek az unió segítségével létrehozott tranzitzónák.

A nyilatkozatban az uniós vezetők arra az álláspontra helyezkednek, hogy fel kell gyorsítani az európai határ- és parti őrség létrehozását; a politikai megállapodásnak még ebben a félévben meg kellene születnie a miniszterek tanácsában a tagállamok között, hogy az új védelmi rendszer a lehető leghamarabb működni kezdhessen.

Kimaradt?