Példátlan lépésre készül az EU a schengeni térségben

Korlátozni szándékoznak az EU tagállamai az útlevél nélküli utazást a schengeni zónán belül a görög határvédelem hiányosságai és a menekülthullám miatt - jelentette az AP hírügynökség titkos uniós dokumentumok alapján.

Korlátoznák a szabad utazást az EU tagországai a schengeni zónában egy olyan vészklauzulára hivatkozva, amely a 26 résztvevő tagország számára adott esetben lehetővé teszi a határellenőrzés hosszabb ideig való fenntartását is - írta az AP.

Jelenleg a schengeni államok egyoldalúan hat hónapra vezethetik be újra az ellenőrzést a zónán belüli határaikon, de ez két évre növelhető, ha az egyik tagállam nem tudja megvédeni a határát. Az AP hírügynökségnek egy névtelenséget kérő EU-tisztviselő most olyan titkos dokumentumokat mutatott meg, amelyek szerint az EU vezetői eddig példátlan lépésre készülnek, és kimondanák, hogy Görögország kudarcot vallott a határai hatékony megvédésében.

A beszámoló szerint ma is naponta nagyjából kétezer menekült érkezik a görög szigetekre hajóval Törökországból, akiknek többsége az EU tehetősebb országai, például Németország vagy Svédország felé venné onnan az irányt.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken hivatalosan is felszólította Görögországot, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat, máskülönben a tagállamok hosszabb időre visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határok mentén. Uniós források szerint a döntést Athén heves tiltakozása ellenére fogadták el az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek pénteki tanácsülésén (Ecofin).

Az ülésen ötven ajánlást fogalmaztak meg a görög hatóságok számára, és amennyiben Görögország a megjelölt időn belül nem tenne ezeknek eleget, akkor a schengeni egyezmény értelmében a belső határok mentén fekvő tagállamoknak lehetőségük lenne rá, hogy egy időre visszaállítsák a határellenőrzést. A szakemberek szerint nem valószínű, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő Görögország teljesíteni tudja ezeket az előírásokat.

A németek meghosszabbítják a határellenőrzést

A Welt am Sonntag című német lap január végén írt arról, hogy Ausztria, Belgium, Dánia, Németország és Svédország is kezdeményezi az ellenőrzés meghosszabbítását. Az Európai Bizottság február közepéig vizsgálhatja, hogy szükséges-e fenntartani az ellenőrzést a kérelmező országok schengeni belső határán, és vizsgálatának eredményét egy javaslattal együtt a február 18-19-ei uniós csúcson terjesztheti elő.

Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a német kormány egész biztosan meghosszabbítja majd a határellenőrzést, amelyet tavaly szeptemberben állítottak vissza, hogy rendezetté tegyék a menedékkérők beáramlását. A határellenőrzést végző szövetségi rendőrség a határ bajor-osztrák szakaszára összpontosít, mert ott éri el Németországot a balkáni migrációs útvonal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?