Winkler Gyula megnevezte az uniós menekültpolitika kudarcának okát

Az európai vezetők nem tartották magukat saját döntéseikhez és az európai szabályozáshoz sem, tulajdonképpen ez vezetett a menekültválság uniós kezelésének kudarcához – véli Winkler Gyula.

A politikus a Schengen-térség jövőjéről, az EU külső határainak ellenőrzéséről és a menekültkrízisről szóló kedd esti EP-vitához szólt hozzá írásban. Leszögezte: 2015-ben menekültügyben és migrációs kérdésekben az európai politikák látható módon megbuktak. Ezt a kudarcot szerinte át kell alakítani a migrációs válságban működőképes válasszá.

„Hogy ez megtörténhessen, előbb meg kell értenünk, hogy mi nem működött. A saját előírásainkat sem tartottuk be, sem a Dublini rendeletet, sem a Schengeni egyezményt. Nem vettük figyelembe azokat a döntéseket sem, amelyeket mi magunk hoztunk: az öt görögországi menekültügyi hotspotból mindössze egy működőképes, az Olaszországba tervezett hat regisztrációs állomásból kettő készült el. Az Európai Parti- és Határőrség még mindig csak alakulóban van" – sorolta Winkler Gyula a problémákat.

Emlékeztetett, hogy az Európai Tanács ugyan többséggel meghozta döntését a 160.000 menekült áthelyezéséről, ám voltak olyan tagállamok, amelyek egyértelműen ellenzik ezt. "Az áthelyezés nem fog működni" – hangsúlyozta az EP-képviselő, rámutatva, hogy ezt az is jelzi, hogy eddig mindössze háromszáz személyt sikerült más országba átköltöztetni.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint az is súlyos hiba, hogy összekeverednek a fogalmak. "Olyasmiket keverünk bele ebbe a kérdésbe, amelyeknek semmi köze, továbbra is összemosódik a menekült és migráns fogalma, és ez így is lesz, amíg nincs pontosan letisztázva, hogy melyik milyen státus jelent. Ugyanakkor összekeverjük az EU-n kívülről érkező bevándorlókat az úgynevezett "belső migránsokkal", akik tulajdonképpen európai polgárok és a szabad mozgás jogával élnek" – hívta fel a figyelmet.

Írott hozzászólásának végén arra is rávilágított: nincs már sok idő uniós megoldást találni a menekült- és migránskérdésben. "Egy ilyen európai krízist valós európai szolidaritáson nyugvó megoldással lehet rendezni" – zárta nyilatkozatát Winkler Gyula.

A migráns és menekültügyi kérdés a témája szerda délután az Európai Parlamentben szervezett kerekasztalnak is, amelynek résztvevői a Francia Nemzetvédelmi Felsőoktatási Intézethez tartozó Franche-Comté Regionális Egyesület tagjai, felszólal Winkler Gyula, Cristian Preda és Ioan-Mircea Pașcu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?