Továbbra is özönlenek a menekültek Európába

Nem csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma: januárban közel 63 ezer, februárban pedig újabb 28,5 ezer migráns lépte át a szerb-horvát, majd a horvát-szlovén határt, és távozott tovább Ausztriába - derült ki a két ország belügyminisztériumának jelentéséből hétfőn.

A zágrábi belügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott adatai szerint múlt szombaton 2603, vasárnap 1749, hétfőn 8 óráig pedig újabb 512 migráns lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 650 833 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, csak az elmúlt egy hétben valamivel több mint 12 ezret.

Szlovén adatok szerint a horvát-szlovén határt múlt szombaton 2576, vasárnap 2660, hétfőn 6 óráig pedig egyetlen migráns sem lépte át. Februárban összesen 28 623 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 470 012 illegális bevándorlót regisztráltak.

Ljubljana ettől a héttől szigorít a menekültek fogadásának feltételein. Ennek előzménye, hogy Ausztria úgy döntött: csak azokat a migránsokat fogadja be, akik háborús területről érkeznek a balkáni útvonalon. Erről Bécs értesítette Ljubljanát, utóbbi pedig Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát.

Miro Kovac horvát külügyminiszter az RTL kereskedelemi televízió vasárnap esti híradójában arról beszélt: amennyiben Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is ugyanazt kell tennie. Zágráb amíg teheti, hatékonyan együttműködik Macedóniával, Szerbiával, Szlovéniával, Ausztriával és Németországgal - hangsúlyozta. A miniszter úgy véli: a horvát hatóságok emberségesen és hatékonyan kezelik a menekültválságot. Ha viszont a nyugatra lévő országok elkezdik lezárni határaikat a migránsok előtt, Horvátország is lezárja határát Szerbiával, majd Szerbia ugyanezt teszi a macedón határon - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?