Fogy az Iszlám Állam pénze az oroszok szerint

Harmadával csökkentette harcosai javadalmazását az Iszlám Állam amiatt, hogy kevesebb bevételhez jut az illegális olajkereskedelemből, ami ugyanakkor „jelentős problémákhoz” vezet az újabb terrorista osztagok felállításánál is – ezt mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

A javadalmazást múlt héten csökkentették harmadával, miután jelentősen csökkentek a Törökországba irányuló illegális olajkereskedelemből származó bevételek. A terroristák olajkitermelésére mért orosz légi csapások a szélsőségesek harckészségét is csökkentették az oroszok szerint.

Oroszország tavaly szeptember vége óta folytat légi hadműveletet Szíriában, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatva.

Korábban az orosz katonai illetékesek bejelentették, hogy a légicsapások miatt az iszlamisták illegális olajkereskedelemből származó bevételei napi 3 millió dollárról a felére, azaz 1,5 millió dollárra csökkentek. A védelmi tárca tisztségviselői beszámoltak arról is: a terrorista szervezet körülbelül 8500 üzemanyagszállító tartálykocsival rendelkezett, amiből majdnem 2000-et az orosz vezérkar december végi közlése szerint sikerült megsemmisíteni.

Az Independent című brit lap már január közepén arról számolt be, hogy felével kevesebb javadalmazást kapnak az Iszlám Állam harcosai Szíriában a nemzetközi légicsapások okozta károk miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?