Lengyel közmédia - Az ET felszólította a lengyel államfőt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa arra szólította fel kedden Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy ne írja alá a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

A lett biztos azt írta az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács weboldalán közzétett felhívásában, hogy a lengyel parlament által múlt héten elfogadott módosítás közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonná a közmédiát azáltal, hogy az eddig több részvénytársaság keretében működő közrádió és köztévé vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Mint írta, ez nem felelne meg a strasbourgi székhelyű tanács által elfogadott alapelveknek, amelyek szerint a közszolgálati médiának mentesnek kell lennie a politikai vagy gazdasági befolyástól.

Nils Muiznieks szerint a sietve előterjesztett és megszavazott törvénymódosítást társadalmi vitának kellett volna megelőznie, ez ugyanis egy demokratikus társadalomban elengedhetetlen a sajtószabadságot érintő, ilyen nagy fontosságú változtatásoknál.

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára kedden levelet küldött a lengyel elnöknek, amelyben nyugtalanságának adott hangot a tervezett változásokkal kapcsolatban és azt kérte Andrzej Dudától, hogy ne írja alá a törvényt, amíg bizonyossá nem válik, hogy annak rendelkezései összhangban vannak az emberi jogok európai egyezményével.

Az előző napon négy nemzetközi újságíró-szervezet panaszt tett az Európa Tanácsnál a lengyel közmédia tervezett átalakítása miatt, mondván, hogy veszélybe sodorná a média függetlenségét az új szabályozás, amely azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát.

Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolja a reformot. A módosítás ellenzői szerint azonban a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?