Frissítve: az „izraeli-pirez" Ertsey átverte a jobbikos Novákot

Képviselői mandátumáról való lemondásra szólította fel a jobbikos Novák Előd Ertsey Katalint, mert az LMP-s politikus azt írta neki, hogy izraeli és piréz állampolgár is egyben. Ertsey közölte: ironikusnak szánta a levelét. Novák az összes parlamenti képviselőtől megkérdezte, hogy milyen állampolgársággal rendelkeznek.ertsey

Novák: eltitkolta, mondjon le

A Jobbik lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint, mert az LMP-s politikus a Jobbik írásbeli kérdésére azt írta, hogy izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Erről Novák Előd, a Jobbik alelnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az MTI szerint Novák azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Ertsey eddig ezt "eltitkolta", ezért le kell mondania.

Szerda este Novák minden parlamenti képviselőnek emailben küldte el azt a levelet, amelyben azt kérdezte, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. A politikus Jóri András korábbi adatvédelmi biztos egyik tavalyi állásfoglalására hivatkozott, amely szerint az országgyűlési képviselők esetleges kettős állampolgársága közérdekből nyilvános adatnak minősül.

Novák azt mondta: az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár volt, aki közölte, hogy nincs a magyaron kívül más állampolgársága. A jobbikos politikus közölte, hogy a válaszokat egyben akarják nyilvánosságra hozni. Erstey válaszáról azonban már csütörtökön beszámolt. Hozzátette: azt azonban természetesnek tartja, hogyha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal is.

Ertsey ironikusnak szánta

Ertsey az Indexnek azt mondta: egy ironikus levelet írt Nováknak, amiben a jobbikos politikus kérdésének abszurditásra akarta felhívni a figyelmet. Ertsey többek között azt írta, hogy izraeli állampolgár, a magyar állampolgárságát pedig vásárolta. Az LMP-s politikus arról is ír, hogy piréz állampolgársággal is rendelkezik is. (A piréz egy fiktív entikum, a Tárki 2006-os, az idegenellenességet vizsgáló felmérésében bukkant fel, a közvélemény-kutató cég azt vizsgálta, hogy velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd) Ertsey hozzátette: természetesen nem izraeli állampolgár, a levelével csak arra akart utalni, hogy Novák elvesztette a kontrollt.

Az LMP-s politikus a levelet közzétette a privát Facebook-oldalán is, ahonnan azonban kiszivárgott. A levele azzal zárul, hogy Ertsey visszakérdez: „Régóta érzem, hogy előszeretettel hozol elő homoszexuális témákat. Kérdezem hát: látens buzi-e vagy?

"Sajnos életszerű"

„Bár sajnos életszerű, hogy az LMP képviselője izraeli állampolgár, leveléből nyilvánvalóan tudtam, hogy válaszadási kötelezettsége alól ilyen polgárpukkasztással akar kibújni” – írta később kiadott közleményében Novák, aki a sajtótájékoztatóján erre még egyáltalán nem célzott, sőt felszólította Ertseyt a lemondásra. Novák azt írta: a képviselői esküjét komolyan vette, ezért tájékoztatta a nyilvánosságot Ertsey „nyilvánvaló hazugságáról”. Hozzátette: magyarázkodjon az LMP-s politikus, ha akar.

Novák később az Indexnek azt mondta: azért gondolja, hogy Ertsey vicce sajnos életszerű, mert a magyar Országgyűlésben több képviselője van Izraelnek, mint az izraeli Kneszetben. Ezzel arra utlat, hogy a parlament szerinte több olyan döntést hozott, amivel a zsidó államnak kedvezett.

 

Kimaradt?