A függetlenség a tét a vasárnapi katalóniai választásokon

A katalánok vasárnap döntenek saját parlamentjük összetételéről, ami a legfrissebb közvélemény kutatások eredményei szerint a jelenlegi elnök, Artur Mas nyereségével zárulhat. Mas azt ígéri a katalánoknak, hogy két éven belül népszavazáson dönthetnek a tartomány függetlenségéről, ami egyébként Mariano Rajoy, jelenlegi kormányfő szerint nem lenne törvényes.

A Metroscopia november második hetében készített felmérésének eredményei szerint Mas nacionalistái szerezhetik meg a szavazatok 37 százalékát, vagyis a 135 parlamenti helyből 62 lehet az övék. A Rajoy-féle néppártiak 19 helyet kaphatnak.kata2

Politikai szakértők szerint Mas valóban komolyan gondolja, amit mondott, és ha marad a tartomány élén, akkor két éven belül valószínűleg ki is tűzi a népszavazás időpontját, ami persze nem tenne jót az egyébként is súlyos - elsősorban gazdasági - problémákkal küzdő Mariano Rajoy, kormányfőnek. Rajoy szerint azonban népszavazásnak alkotmányos korlátai vannak.

Masról egyébként azt kell tudni, hogy több ízben arra kérte Rajoyt, hogy fogadja el a nemzetközi szervezetek által felajánlott segítséget, Rajoy ugyanakkor azt mondja, hogy még át kell gondolnia, hogy Spanyolországnak valóban érdeke-e. Szeptember 11-én azért tüntettek másfél millióan Katalóniában, mert a tartomány olyan súlyos pénzügyi helyzetbe került, hogy nem tudta kifizetni közüzemi számláit és a közalkalmazottak béreit, ami miatt Masnak Rajoytól kellett segítséget kérnie.kata1

Mas egyúttal elutasítja a kormány azon kérését, hogy jövőre tartsa magát az általa (kormány) szabott hiánycélhoz, mondván, hogy a szegényebb régiók a katalán adófizetők pénzéből kapnak évente 15 milliárd eurót. Mas szerint Katalóniának jobb lenne Spanyolországon kívül, Rajoy szerint azonban egy ilyen lépés mindenkinek rosszat tenne.

Katalóniában 7,5 millióan élnek, ami a spanyol lakosság 16 százalékát jelenti. A katalán gazdaság adja a spanyol GDP 19 százalékát. Madrid a második legnagyobb tartomány. 6,5 millió lakosával a spanyol GDP 18 százalékát állítja elő.

Kimaradt?