Kína: súlyos bányabaleset történt, tizennyolcan meghaltak

Sújtólégrobbanás következtében tizennyolc bányász meghalt a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban - jelentette a kínai központi televízió szombaton.1124-kb2

Liupansui város szénbányájának tárnájában a baleset bekövetkeztekor huszonnyolc ember volt, ötöt sikerült kimenteni, további öten a mélyben rekedtek - tájékoztatott a helyi illetékes. Kína szénbányái továbbra is a világ legveszélyesebbjei, bár az utóbbi években - a kisebb és törvénytelenül működtetett bányák bezárásának hatására - javultak a statisztikák.

Míg például 2002-ben megközelítette a 7 ezret a bányaszerencsétlenségben életüket vesztettek száma, addig a hivatalos adatok szerint tavaly 1973-an váltak a balesetek áldozataivá. Idén már több súlyos tragédiát jelentettek; augusztusban például 43-an vesztették életüket egy Szecsuan tartományi bányában. 1124-ki1 A mostani katasztrófa okát még vizsgálják.

A téli időszakban rendszerint megemelkedik a bányabalesetek száma, mert a fokozott kereslet kielégítése közben a tulajdonosok, illetve az üzemeltetők még kevesebb figyelmet fordítanak a munkavédelmi előírásokra.

A kínai munkabiztonságot felügyelő állami hivatal idén hatszáz kisebb bánya bezárását tervezte.

Kimaradt?