Előzetesbe került Kasza József volt VMSZ-elnök

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, akit kedden vettek őrizetbe hivatali visszaélés miatt, közölte Miljko Radisavljevic ügyész. Az előzetes letartóztatást a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészég kérésére rendelte el a bíróság. Előzetesbe került az ügy három másik gyanúsítottja is.kasza

Az állítólagos bűncselekmény elkövetése idején Kasza József az Agrobank nevű pénzintézet szabadkai fiókját vezette. A másik három gyanúsított: egykori helyettese, Zoran Malešević, Peđa Mališanović, az Azohem, a Mala Bosna és az Azotara Subotica vállalatok tulajdonosa, valamint egy igazságügyi szakértő.

A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 13 millió euróval gyarapították az Agrobanka nevű pénzintézet kárára Zoran Malešević vagyonát. A szakértő állítólag Malisanoviccsel egyetértésben nyolc alkalommal készített hamis értékbecslést az Azotara Subotica műtrágyagyár ingatlanjairól, valós értékük többszörösére becsülte őket, hogy a vállalatnak legyen fedezete a bank által nyújtott hitelekre.

Az ügy a hónapokkal ezelőtt kipattant Agrobank-botrány egyik mellékszála. A bank elleni hatósági vizsgálat során számos banki tisztviselőt vettek őrizetbe. Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány hivatalba lépése után kezdett felgöngyölíteni a rendőrség. Az RTS állami televízió úgy tudja, hogy Kasza József és Zoran Malešević a letartóztatott Dusan Antonic bankigazgatóval és munkatársaival egyetértésben, törvényt sértve három hitelt helyezett ki, és öt bankgaranciát nyújtott kedvező feltételek mellett és megfelelő biztosíték nélkül a vállalatoknak.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a VMSZ-t, a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt, illetve éveken át polgármester is volt Szabadkán. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában fosztotta meg tiszteletbeli elnöki tisztétől, és zárta ki a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt.

Kimaradt?