A román nyelv kötelező oktatása kiverte a biztosítékot Olaszországban

Az olasz kultúra elleni támadásnak minősítette a szélsőséges Északi Liga párt, hogy bevezették román nyelv kötelező oktatását a Ladispoli nevű város két iskolájában.

Az Il Tempo Mediafax által idézett cikke szerint az intézkedést Bukarest kérte az olasz oktatási minisztériumtól, tekintettel arra, hogy a Rómához közeli városkában népes román közösség él. Ettől a tanévtől heti egy órában tanítják a Román nyelv, kultúra és civilizáció nevű tantárgyat a két iskola diákjainak. Az oktatás költségeit a román kormány finanszírozza.

Az intézkedés ellen felháborodottan tiltakoztak az olasz diákok és a szüleik is. „A bevándorlóknak kellene megtanulniuk a mi nyelvünket, és nem fordítva. A mi gyerekeink inkább tanuljanak angolul” – mondta az egyik érintett iskola szülői bizottságának képviselője.

A tiltakozás híre Massimiliano Fedrigához, az Északi Liga egyik alapítójához is eljutott, aki felszólította az oktatási minisztériumot, hogy azonnal állítsa le a román kötelező oktatását. „Ez botrányos. Ahelyett, hogy a mi történelmünket, kultúránkat és törvényeinket tanulnák a bevándorlók, a mi gyermekeinket kötelezik az ő kultúrájuk és nyelvük elsajátítására” – háborgott a szélsőséges politikus.

Kimaradt?