Hónapok óta halott lehet, akit terroristának gondol az M1 televízió

Egy Dubaiban élő dúsgazdag férfi volt egyike azoknak, akik a bevándorlók között elvegyülve, lázadásra biztatta őket a Keletinél, állította nemrég az M1-nek egy önkéntes, aki sokszor kint dolgozott a budapesti pályaudvarnál . A köztévé szerint terroristagyanús emebrekről van szó – a Kettős Mérce blog pedig cáfolja ezt.

Az M1 azt írja, a hozzuk eljuttatott fotókból kiderül: "az első képen lőfegyverrel pózol a férfi, majd ugyanez a személy látható több másik képen is. Végül az egyik közösségi oldalon található profilja következik. Ugyanazon a képen szakállal és szakáll nélkül. Adatai szerint Szíriában született és Dubaiban él."

A Kettős Mérce blog azonban utánajárt a dolognak, és nagy a gyanú, hogy régen halott embert neveztek terroristának. Mint írják, kifogásolható az M1 eljárása: a tévé "anonim emberek infójára hagyatkozva élő adásban mutatja többször egy semmivel nem körözött, nem vádolt magánszemély Facebook-profilját", összehasonlítva két fotót, amelyeken a cikk írója szerint két különböző ember látható.

A Kettős Mérce szerint a szóban forgó Saleh Ahmad Facebook-profilját vizsgálva kiderül, profilképén ugyanaz a két fotó látható, amit a köztévé is közölt, azonban ez nem egy és ugyanaz emberről készült. Az illető barátait megvizsgálva ugyanis kiderül, a másik férfi fotója több ismerősnél is megjelenik. Több ember is "lecserélte a profilképét június 16-a után nem sokkal, más emberek pedig olyanokat kommenteltek hozzá, amennyiben a Google Translate enyhén használhatatlan arab fordításainak hinni lehet, minthogy “Isten óvjon és vigyázzon rád”, meg “Isten áldása szálljon rád a paradicsomban” plusz jó pár Korán-idézetnek tűnő szöveget az élet értelméről és az elmúlásról."

Tovább kutakodva kiderül, hogy ki lehet az illető, akiről megemlékeznek: "Abuh Salihnál észrevettem, hogy ő egyedül még tavaly nyáron állította be a profil- és fejlécképét, szóval valószínűleg róla van szó. Ő a munkahelyének az 1 millió ember által lájkolt, The Syrian Revolution 2011 Facebook-oldalt jelölte meg, ami ugye az Assad ellen egykoron induló demonstrációk koordinációs oldala volt, most meg a nem-dzsihádista felkelők használják". Az illető tehát, akit terroristának tartanak, "vélhetőleg az USÁ-val, Franciaországgal stb. szövetséges lázadók egyike volt", állítja a blog.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?