banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tévedésből letartóztattak, majd a Fehér Házban vendégeltek meg egy muszlim diákot

Az amerikai és a nemzetközi közvélemény fókuszába került a héten egy texasi muszlim középiskolás diák, akit őrizetbe vettek, mert összerakott egy óraszerkezetet, amelyet a hatóságok pokolgépnek néztek, majd az incidens nyilvánosságra kerülése után meghívást kapott több információtechnológiai céghez és a Fehér Házba is.

Az Irvingben élő 14 éves Ahmed Mohamed hétfőn vitte be az iskolába az általa megépített órát, hogy megmutassa tanárának. Öt rendőr kísérte be az őrszobára, mert találmányát alkalmasnak vélték arra, hogy bárki pokolgépnek nézze. A CNN híroldalának csütörtöki beszámolója szerint még a szüleit sem engedték neki felhívni. 

A hét közepére a közösségi médiának köszönhetően a szudáni származású fiú már világszerte ismertté vált, és több ezer bátorító üzenetet kapott a Twitteren és a Facebookon. A vele kapcsolatos bejegyzések száma százezrekre rúg. A Reddit és a Twitter vezetése ösztöndíjat, a Google szereplési lehetőséget ajánlott fel neki, meghívta őt a Facebook és a híres bostoni műszaki egyetem, az MIT, sőt hivatalába várja őt Barack Obama elnök is - az óraszerkezettel együtt, amelyet az irvingi rendőrség szerda este még bizonyítékként őrzött.

A fiú az amerikai médiának nyilatkozva arra panaszkodott, hogy pusztán a vallása és a "faji" hovatartozása miatt nézték terroristának. "Féltem, de most már boldog vagyok. Az egész világból támogatást kapok. És ez a támogatás nemcsak nekem szól, hanem mindenkinek, aki átélt már hasonlót" - nyilatkozott csütörtökön az ABC televíziónak, megfogadva, hogy ő is ki fog állni másokért, akik nem tudják megvédeni magukat. 

Az irvingi polgármester, Beth Van Duyne az incidenssel kapcsolatban viszont azt mondta: "Nem hibáztatom az iskolát vagy a rendőrséget azért, mert kivizsgálták azt, amit potenciális fenyegetésnek véltek". A CNN helyi leányvállalata, a KTVT csatorna úgy tudja viták voltak a konzervatív polgármester és az irvingi muzulmán közösség között. Az irvingi iskolai körzet szóvivője "kiegyensúlyozatlannak" nevezte az esetről megjelent médiajelentéseket, de részletekbe a diák személyiségi jogaira hivatkozva nem bocsátkozott. Kijelentette ugyanakkor, hogy ismertetni fogja az ügy részleteit, ha erre írásos felhatalmazást kap a kiskorú szüleitől.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kimaradt?