57 új átkelőhely nyílhat a román–magyar határon

Több mint ötven új közúti határátkelőhely létesülhet Magyarország és Románia között. Völner Pál infrastruktúráért felelős magyar államtitkár pénteken arról állapodott meg Ovidiu Ioan Silaghi román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel és Septimiu Buzaşu közlekedési államtitkárral, hogy megkezdik a tárgyalásokat a közös határszakaszon kijelölendő, a tervek szerint 57 új közúti határátkelőhely megépítését lehetővé tevő keretegyezményről.hatar

A szatmárnémeti, közúti és vasúti témában folytatott megbeszélésen a román fél a belügyminisztérium államtitkárát jelölte ki főtárgyalónak, míg magyar részről Völner Pál vezeti az egyeztetéseket.

Szünetel az átléptetés a szabolcsi határátkelőkön. Szünetel a járművek ki- és beléptetése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi ukrán és román közúti határátkelőhelyén - közölte a térségi rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője hétfő délelőtt az MTI-vel. Tamásné Berki Bianka tájékoztatása szerint az átmeneti leállás oka az informatikai rendszer halaszthatatlan karbantartása. A szakemberek a lehető legrövidebb időn belül végrehajtják a karbantartást, a várakozás miatt az utazók megértését kéri a rendőrség.

A magyar fél tájékoztatása szerint a tervezett magyar-román keretegyezmény a Szlovákiával létrejött és ratifikált, államhatáron található és megépítendő utakhoz tartozó közúti határátkelőhelyekről szóló megállapodás mintájára készülne. A dokumentum mellékletében nevesítendő utak, hidak, kompok, kerékpárutak létrehozása és fejlesztése újabb, külön államközi szerződések megkötése nélkül is lehetségessé válik. Az egyezmény közös elfogadásával a tervezett útszakaszok gyorsabb ütemben épülhetnek meg a helyben rendelkezésre álló forrásokból, uniós vagy egyéb támogatással - emelték ki.

A budapesti tárca tájékoztatása szerint a magyar-román határszakasz 448 kilométer hosszú, amelyen jelenleg 10 közúti határátkelő van, egymástól átlagosan 45 kilométer távolságra. A felmérések szerint további 57 határátkelő kiépítésére várható reális igény. Megvalósításuk esetén a határt 6,7 kilométerenként lehet majd keresztezni, ami nyugat-európai példák alapján is kielégítőnek mondható - olvasható a közleményben.

Kimaradt?