Filctollal számozta meg a menekülteket a cseh rendőrség

Csehországban jogászok és emberjogvédők tiltakoztak szerdán amiatt, hogy a rendőrség előző nap a regisztráció részeként filctollal számozta meg az országba érkezett menekülteket.

„Egyik törvény sem teszi lehetővé, hogy embereket így megjelöljenek” – magyarázta Zuzana Candigliota, az emberi jogok cseh ligájának egyik képviselője. Jogvédők szerint ez a módszer Kelet-Európában óhatatlanul arra az eljárásra emlékeztet, amelyet a nácik alkalmaztak a koncentrációs táborok foglyainak azonosítására.

A cseh rendőrség keddre virradó éjjel filctollal írt számokat 214 olyan migráns kezére, akiket a cseh-osztrák határnál, az Ausztria és Magyarország felől érkező vonatokról szállítottak le. A CTK cseh hírügynökség beszámolója szerint a rendfenntartók a breclavi pályaudvaron csoportokba osztották a menekülteket azzal a céllal, hogy a családokat együtt tartsák, majd ezután számokkal látták el őket. A CTK fényképein látni lehet, amint egy kék kesztyűt viselő rendőrnő kék filccel számokat ír a nők és gyerekek kezére. Mint kiderült, nem elszigetelt esetről van szó. Lucie Novakova, a cseh belügyminisztérium szóvivője elmondta, azért vezették be ezt az eljárást, mert a menekültek között sok a gyerek.

„A célunk annak megakadályozása, hogy a gyerekek elvesszenek” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek. Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője szintén azt mondta, hogy a rendelkezés a családok azonosítását szolgálja. „Felírjuk annak a vonatnak a járatszámát is, amellyel érkeznek, hogy tudjuk, adott esetben mely országba kell visszaküldenünk őket” – hangsúlyozta. Rendlová megjegyezte, hogy a menekültek a számokat rendszerint formanyomtatványokon kapják meg, ezektől azonban „igyekeznek” megszabadulni.

„Ők elfogadták a megjelölésüket, nincs vele bajuk, tudják, hogy ez az ő érdekük” – tette hozzá. Jogvédők azonban ezt másképp gondolják. „Úgy vélem, csak azért egyeznek ebbe bele, mert azt hiszik, hogy a rendőrségnek jogában áll ezt megtenni” – mondta Candigliota.

A cseh hatóságok álláspontja a dublini rendelet alapján az, hogy az illegális migránsokat abba az országba kell visszaküldeni, amelynek területére lépve elérték az Európai Uniót.

Egy augusztusban végzett közvélemény-kutatás szerint a csehek 93 százaléka gondolja azt, hogy a menekülteket vissza kell küldeni származási országukba.

Kapcsolódók

Kimaradt?