FRISSÍTVE: Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamasznak

FRISSÍTÉS: Az izraeli katonai rádió hétfőn délelőtt azt jelentette, hogy ha a palesztin szervezet 36 órán belül nem hagy fel a rakétatámadásokkal Izrael területe ellen, akkor az izraeli hadsereg (IDF) kiszélesíti a katonai hadműveleteit. Gyakorlatban ez bevonulást jelent a Gázai övezetbe. A maga részéről a Hamász az övezet blokádjának és az IDF célzott likvidálásainak beszüntetését követeli.

Izrael készen áll a Gáza ellen indított légitámadásokat jelentős mértékben megszaporítani - jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök célozva arra is, hogy szükség esetén a zsidó állam hadserege szárazföldi erőkkel is megszállja Gázát. „A katonák minden elképzelhető eseményre fölkészültek” –fogalmazott Netanjahu. A hatodik napja tartó bombázások közel száz áldozatot szedtek. A nemzetközi diplomácia képiselői tűzszünetet és béketárgyalásokat kérnek.gaza-bomba

Az izraeli bombázásban megsemmisült a Hamász egyik rendőrőrse. egy gázai menekülttáborban, és Hán-Júniszban is támadtak célpontokat. Az övezet északi részében, valamint az egyiptomi határon, Rafah közelében is voltak légicsapások.

Több légicsapásban civilek, nők és gyerekek is meghaltak. Összességében legalább huszonhat palesztin halt meg vasárnap, köztük tizennégy nő és gyerek, állították palesztin egészségügyi tisztviselők. Palesztin források szerint összesen már nyolcvanan haltak meg az elmúlt napokban az izraeli légicsapásokban.palesztinasszony

Az izraeli hadsereg szerint vasárnap 105 rakéta csapódott be Izraelben, míg 41-et, köztük legalább egyet Tel Aviv felett leszedett a Vaskupola rakétaelhárító rendszer. Az izraeli egészségügy szerint két ember súlyosan, tízen könnyebben sérültek.

Obama jogosnak tartja Izrael önvédelmét

Barack Obama szerint nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy idegen hatalmak bombázzák a civil lakosságát. Az elnök szerint a megoldást csak a tűzszünet és a béketárgyalások jelenthetnek. Az izraeliek tárgyalásokat kezdenek a tűzszünetről, de Netanjahu elnök akár Gáza megszállását sem tartja elképzelhetetlennek.

Miután az izraeli rakétatámadások a Hamász által irányított gázai övezetben a kormányzati célpontokról a civil körzetekre is kiterjedtek, Barack Obama amerikai elnök kijelentette: támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. Az elnök szerint nincs olyan ország a Földön, amely eltűrné, hogy rakétákkal bombázzák a polgárait a határai túloldaláról. Obama egy Bangkokban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy teljes mértékben támogatja Izraelt abban a törekvésében, hogy megvédjék magukat a civil lakosságot támadó rakétákkal szemben.katonak-halozsakban

Az elnök azt is megjegyezte, hogy érdemes figyelembe venni a jelenlegi válságot kiváltó eseményeket is; azt, hogy a Hamász kezdte el rakétákkal lőni Izraelt, ráadásul nem egyszerűen az országot, hanem civilek által lakott területeket bombáztak.

 A repülőgépek kitérnek a rakéták elől

Az izraeli hatóságok a rakétatámadások veszélye miatt megváltoztatták a Tel-Aviv meletti lodi Ben Gurion légikikötőbe érkező és az onnan távozó repülőgépek útvonalát. A polgári légiközlekedés járatai is használhatnak átmenetileg bizonyos katonai légifolyosókat – közölte a katonai rádió hétfői műsorában az izraeli légiforgalomért felelős hatóság igazgatója.

A hadműveletek ellenére a tel-avivi tőzsdén meglepetésre emelkedik a tőzsdei részvények árfolyama. Múlt hét csütörtökön a harcok kezdetét követően estek az értékpapírok, de ezen a héten megfordult a trend.

A határnál lévő Givim nevű kibucból minden fiatalt egy észak-izraeli kibucba küldtek, a Karmija nevű kibucot pedig minden lakója önként elhagyta. A középiskolásokat egy másik kibuc látja vendégül, 150 karmijai család pedig ismerősökhöz, rokonokhoz utazott - közölték izraeli médiaforrások.izraelino

Továbbra sincs tanítás Izrael déli részein, a gyerekeket napközben számos településről szervezetten buszokkal észak-izraeli helyekre viszik, játszóházakba, városnézésre, állatkertbe.

Neves művészek Izrael déli részeire utaznak, ahol a nagyobb közösségi óvóhelyeken rögtönzött koncerteket tartanak a rakéták árnyékában a helyben maradt közönségnek. A haknikat az izraeli szerencsejáték vállalat szervezi.

Béketárgyalásokat sürgetnek

Az izraeli kormány beszámolója szerint az ország rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola mostanáig 250, Gázából indított rakétát térített el. Az ország képviselői nemrég érkeztek Egyiptomba, hogy megbeszéléseket folytassanak a tűzszünetről; a palesztin tárgyaló felek már Kairóban várják, hogy megkezdődhessenek a megbeszélések.

Obama szerint azoknak, akik a palesztin ügyért kampányolnak, fel kellene ismerniük, hogy a helyzet elmérgesedésének megakadályozását csak a kétoldali megállapodás akadályozhatja meg, ők pedig minden erőfeszítést megtesznek, hogy ezt biztosítsák. Az elnök úgy látja, a válsághelyzet megoldásának és a béketárgyalások előremozdításának elsődleges lépéseként a támadóknak fel kellene hagyniuk az Izrael elleni rakétatámadásokkal, ami a régóta fönnálló konfliktus kezelésének első lépése lehetne.hamasz-szekhaz

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság az arab államfők rendkívüli csúcsértekezletének összehívását kérte vasárnap este, hogy elemezzék a Gázai övezet körül kialakult helyzetet. Az Arab Liga kairói közleménye szerint a kérést már továbbították is az államfőknek; az egyelőre nem ismeretes, hogy mikor lenne a csúcsértekezlet. Az arab külügyminiszterek szombaton már rendkívüli ülést tartottak, ahol többek között azt is elhatározták, hogy felülvizsgálják a tagállamoknak a békekezdeményezéseket illető álláspontját.

A diplomáciai erőfeszítések keretében Izraelben tárgyaló francia külügyminiszter vasárnap azt nyilatkozta: a háború nem választható lehetőség, soha nem az. Laurent Fabius szerint a nemzetközi közösségnek közbe kell lépnie. „Két kulcsszó van: a sürgősség és a tűzszünet” – fogalmazott Fabius Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter vasárnap Izraelt és a palesztin területeket látogatta meg, és felajánlotta Franciaország jószolgálatait a gázai tűzszünet érdekében.

Az ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet akar

ban kimoonBan Kimun ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetre szólított fel az Izrael és a Hamász által uralt Gázai övezet közötti konfliktusban. „Ennek véget kell vetni" – írta közleményében egyszerre utalva az izraeli bombázásban megölt palesztin család halálára és a Gázai övezetből izraeli városok ellen intézett rakétatámadásokra.

Az ENSZ-főtitkár Kairóban tárgyal majd egy esetleges békeegyezményről, míg a rendkívüli ülést tartó Arab Liga kedden külügyminiszteri delegációt küld a Gázai övezetbe, írja a BBC.

Vasárnap volt a hat napja tartó, A védelem tartóoszlopai nevű izraeli akció kezdete óta a legvéresebb nap a konfliktusban. Izrael a tengerről és a levegőből bombázta a Gázai övezetet, a Hamász fegyveresei pedig rakétákkal lőtték Izraelt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap nem zárta ki a szárazföldi hadműveletet sem, miután országa engedélyt adott 75 ezer tartalékos mozgósítására, több tízezren pedig már most is az övezet határán várják a parancsokat. Mohamed Murszi egyiptomi elnök viszont kijelentette, hogy egy szárazföldi offenzívának súlyos következményei lennének. Szerinte Egyiptom „és a szabad világ" sem fogadná el a behatolást.

Az al-Dzsazíra azt írta, hogy a Hamász egyik szóvivője szerint valójában 90 százalékban egyetértenek egy új tűzszüneti egyezmény részleteiben Izraellel. Ugyanakkor a Stratfor elemzése szerint adott esetben éppen a maradék tíz százalék lehet a nehezen áthidalható.

Kibertámadások milliói izraeli kormányhonlapok ellen

Kormányhonlapok elleni kibertámadások millióit kellett kivédenie Izraelnek a gázai övezeti hadművelet kezdete óta - írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség hétfőn a Daily Star című libanoni újságra hivatkozva, amely Juval Steinic izraeli pénzügyminisztert idézte. A miniszter, akinek hatáskörébe tartozik az internetbiztonság felügyelete is, "példátlan támadásnak" nevezte a hackerakciót, hozzátéve, hogy Izrael "a kormány weboldalai elleni 44 millió kibertámadást hárított el". Mint mondta, "minden támadás meghiúsult, egyet kivéve, amely egy bizonyos weboldal ellen irányult, s az hat-hét percig nem működött".

E megjegyzések egy nappal azután láttak napvilágot, hogy az Anonymous hackercsoport közölte: megindította az OpIsrael elnevezésű kampányt izraeli honlapok ellen, válaszul a zsidó állam fenyegetéseire, miszerint elvág minden távközlési kapcsolatot a Gázai övezettel. A csoport több mint 650 olyan izraeli weboldal listáját közölte, amelyeket állítása szerint megrongáltak vagy meghackeltek.

Steinic nem említette közvetlenül az Anonymous csoportot, de hangsúlyozta: az izraeli kormány gondoskodik arról, hogy legyen biztonsági másolat minden "alapvetően fontos weboldalhoz" arra az esetre, ha támadás érné.

gaza-terkep

Kimaradt?