Mégsem lesz háború a két Korea között?

Az elmúlt napok feszültségei, illetve a kölcsönös fenyegetések után hétfőn megállapodás született a két Korea között a háborús veszély elhárításáról - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy aknát telepített az övezetbe.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a propagandával, szombaton dél-koreai idő szerint délután öt óráig (román idő szerint délelőtt 11 óráig), katonai lépéseket fog tenni.

Kapcsolódók

Kimaradt?