Közszolgák támadtak a német konzulra Szalonikiben

A tervezett elbocsátások ellen tiltakozó görög önkormányzati dolgozók rohantak meg Szalonikiben egy német-görög konferenciát, ahol a német konzulra is rátámadtak.gorog2

A hatóságok tájékoztatása szerint több tucatnyian hatoltak be a konferenciaközpontba, ahol szitkozódva rohangáltak a folyosókon. Néhány demonstráló kávét és vizet öntött Wolfgang Hoelscher-Obermaierre.

A Reuters értesülései szerint a rendőrök élőpajzsként védelmezték a konzult, akire így nem tudtak rárontani. A német delegáció tagjait viszont tojással dobálták, és azt skandálták, hogy "ki az összes nácival!" és "Harcolj a végsőkig!".

Sérültekről nem érkezett jelentés, és a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.

Salamon Márton László: lustának nevezték a görögöket

salamon m"A vehemens tiltakozást Hans-Joachim Fuchtel, a német munkaügyi miniszérium államtitkárának szerdai előadása váltotta ki. A német politikus a szaloniki konferencia első napján azzal érvelt a görög reformok folytatásának szükségessége mellett, hogy jelenleg egy német közalkalmazott három görög munkáját végzi el" - magyarázta az események hátterét a maszol.ro-nak Salamon Márton László, Románia szaloniki főkonzulja.

Fuchtel nyilatkozatát a teljes csütörtöki görög média átvette, a görög közalkalmazottak szakszervezete felháborodott közleményben ostorozta a német államtitkárt, aki szerintük lustának nevezte őket.

"A görög nép nagyon büszke, nem tűri a kioktatást és a parancsosztogatást” - fogalmazott Salamon, hangsúlyozva, hogy a megszorító intézkedéseket a lakosság a hitelezők által rájuk erőltetett intézkedésként fogja fel. "Németország számít az első számú közellenségnek. Ugyanakkor az ide látogató német turista azt látja, hogy a tavernák és vendéglők minden este tömve vannak görökökkel, az autópályákon drágábbnál drágább görög rendszámú kocsik száguldanak" - mondta a maszol.ro-nak a szaloniki román főkonzul. Salamon Márton László hozzátette: csalókák ezek a jólétre utaló jelek, ugyanis Görögország békeidőben még soha nem süllyedt ilyen mély gazdasági és társadalom válságba.

Kimaradt?