MKP: az állampolgársági törvény módosítása sem jó

Nem jelentene megoldást a felvidéki magyarok számára a szlovák állampolgárságról szóló törvény olyan módosítása, amely szerint csak azok a más állampolgárságot szerzett szlovákiaiak nem vesztenék el állampolgárságukat, akik lakhellyel rendelkeznek vagy rendelkeztek abban az országban, amelynek állampolgárságát felvették - mondta az MTI-nek Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerdán.berenyi mti

A magyar párt politikusa ezzel a kijelentésével azokra a pozsonyi sajtóban megjelent információkra reagált, melyek szerint a szlovák állampolgársági törvény kidolgozás alatt álló módosító javaslatában a belügyi tárca az említett megkötést alkalmazná.

A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap saját információkra hivatkozva szerdán azt közölte, hogy az előkészületben lévő módosítás oly módon enyhít a 2010-ben elfogadott szlovák állampolgársági törvényen, hogy lehetővé teszi a szlovák állampolgárok számára egy másik ország állampolgárságának megszerzését, de csak amennyiben a más állampolgárságért folyamodó személy, bejegyzett lakhellyel rendelkezik vagy rendelkezett abban az országban.

A szlovák állampolgársági törvény hasonló értelmű módosításának ötletével korábban az ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom képviselői csoportja állt elő. Ezt a javaslatot azonban szeptemberben elutasította a pozsonyi törvényhozás kormánypárti többsége. A két módosítás közti legfőbb különbség az, hogy míg az OLaNO javaslata előírta, hogy az érintett személyeknek legkevesebb mennyi ideig kellett rendelkezniük bejegyzett lakhellyel abban az országban amelynek állampolgárságát fel akarják venni, addig a pozsonyi lap szerint a szlovák belügy módosítása nem kezel ilyen megkötést.

{loadposition szeben}

Az MKP szerint egy ilyen tartalmú módosítás a felvidéki magyarok számára nem jelentene előrelépést, csupán a külföldön élő szlovák kettős állampolgárok ügyét rendezné, amivel kettős mércét tartana fenn.

"1997 és 2005 között minden külföldön élő szlovák megkötések nélkül megkaphatta a szlovák állampolgárságot, és ennek birtokában részt is vehet a szlovákiai parlamenti választásokon. Magyarország semmi mást nem kínál a határon túli magyaroknak, mint azt, amit Szlovákia már régen megtett a határon túli szlovákok számára" - hangoztatta a szlovák állampolgársági törvény módosításával összefüggésben Berényi József.

Az MTI megkeresésére a szlovák belügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az állampolgársági törvény készülő módosítása kapcsán a sajtóban megjelent információkat. "Az előkészületben lévő jogszabályok részleteiről a törvény előkészítési folyamat lezárásáig nem közlünk információkat" - közölte a szlovák szaktárca sajtóosztálya.

Mivel a vonatkozó szabályozás szerint amennyiben egy adott törvény módosítását elutasítja a törvényhozás, hasonló beadvány leghamarabb hat hónap múlva kerülhet napirendre, a szlovák állampolgársági törvény új módosítási javaslata leghamarabb jövő márciusban kerülhetne a pozsonyi parlamentbe.

Kimaradt?