banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Világsztárok tiltakoznak a BBC átalakítása ellen

A filmművészet, az irodalom és a tudomány brit világsztárjai közös nyílt levélben tiltakoztak a BBC átalakítására kidolgozott kormányzati tervek ellen.

John Whittingdale kulturális miniszter – akinek tárcája a médiaszabályozásért is felelős – a BBC működési alapokmányának számító, jövőre lejáró királyi pátens megújítási folyamatának első lépéseként csütörtökön ismerteti a londoni alsóházban a kormány által összeállított intézkedési terveket.

Ezek között az előzetes értesülések szerint szerepel a jelenlegi előfizetési rendszer teljes átalakítása. A Konzervatív Párt vezette brit kormány a brit közszolgálati médiatársaság tartalomkínálatának szűkítését is szeretné elérni, azzal az érvvel, hogy a BBC-nek nem feladata „a nézettség hajszolása". Hírek szerint a kormány a BBC online kínálatát is korlátozná a regionális kereskedelmi hírportálok védelmére hivatkozva.

E tervek ellen emelt szót szerdán megjelent nyílt levelében 29 világhírű közéleti személyiség.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapban megjelent felhívást aláírta mások mellett David Attenborough, akinek természettudományos ismeretterjesztő filmjeit évtizedek óta az egész világon sugározzák, Brian Cox asztrofizikus professzor, aki szintén tudományos filmsorozatairól ismert világszerte, Daniel Craig filmszínész, James Bond alakítója, és magyar származású felesége, Rachel Weisz színésznő, Judi Dench színésznő, Stephen Fry neves brit filmszínész, író és tévés személyiség, Gary Lineker volt futballsztár, a BBC jelenlegi sportkommentátora, Jamie Oliver, a világhírű tévészakács és Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője.

 A levél, amelyet az aláírók személyesen David Cameron brit miniszterelnöknek címeztek, leszögezi, hogy a BBC megnyirbálása egész Nagy-Britannia megcsonkításával érne fel. A BBC rendkívül értékes intézmény, amelyet a brit közönség szeret és megbízik benne, a külvilág pedig irigyel - hangsúlyozzák a levél aláírói.

Hozzáteszik: a brit gazdaság példátlanul sikeres kreativitásában a BBC központi szerepet tölt be, egyebek mellett azzal, hogy az egész világnak bemutatja e kreativitást.

Az aláírók egyenes utalást tettek arra, hogy nem ez az utolsó megnyilvánulásuk e kérdésben: levelük szerint a királyi pátens megújítási folyamata során továbbra is érvelni fognak a Nagy-Britannia életében központi helyet betöltő, erős BBC mellett.

A brit sajtó már a Konzervatív Párt által váratlan fölénnyel megnyert májusi parlamenti választások után olyan egybehangzó értesüléseket közölt, amelyek szerint David Cameron új, immár egypárti tory kormánya – megszabadulva a korábbi koalíciós partnertől, a Liberális Demokratáktól – a BBC „lerendezésére" készül. A lapok akkori beszámolói szerint a Konzervatív Párt több magas rangú illetékese azzal vádolta a BBC-t, hogy az „megbocsáthatatlan részrehajlást" tanúsított a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt iránt a választási kampány alatt.

A lapok konzervatív párti forrásai szerint ez felveti azt az aggályt, hogy a BBC „EU-párti alapállásból" fogja közvetíteni a brit EU-tagságról 2017 végéig tervezett népszavazás kampányát.

Kimaradt?