Szlovénia elnököt választ

Megkezdődött vasárnap reggel a szlovéniai elnökválasztás: három jelölt verseng, legesélyesebb közülük a hivatalban lévő államfő. A baloldali Türknek egy szintén baloldali politikussal, Borut Pahorral, illetve egy jobboldali jelölttel, Milan Zverrel kell összemérnie erejét.

szlovenia turk

A szavazásra jogosult 1,7 millió polgár adhatja le voksát a három jelölt valamelyikére. A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a versengés csak a december 2-án esedékes második fordulóban dől el. A népszerű Türk ugyan egyes felmérések szerint október végén már 50 százalékot meghaladó támogatottságot élvezett, ám az utóbbi napokban e mutató némileg visszaesett. A mindent eldöntő második menetbe Türk azonban feltétlenül bekerül.

szlovenia Pahor

Türk azzal a politikussal méri össze erejét, aki öt évvel ezelőtt őt jelölte az államfői tisztségre: Borut Pahorral. A szociáldemokrata párt (SD) akkori vezetője csak pártjának erőteljes nyomására volt hajlandó lemondani arról, hogy elinduljon az államfőválasztáson (amelyet bizonyosan megnyert volna). Cserébe ő lehetett az SD listavezetője a 2008. októberi parlamenti választáson. Ez a szociáldemokraták győzelmét hozta: Pahoré lett a kormányfői bársonyszék, ám onnan tavaly a reformpolitika kedvezőtlen fogadtatása miatt föl kellett állnia. Az előre hozott választások nyomán pedig ismét a konzervatívok jutottak hatalomra, ráadásul Pahor alulmaradt az SD elnöki tisztségéért vívott párharcban is.

szlovenia Zver

Vasárnap a részvételi arány is fontos szerepet fog játszani. Az alacsony érdeklődés elsősorban Türknek ártana: a jobboldali tábor hívei ugyanis fegyelmezettebbek, ők azonban nem sorakoznak fel egységesen Milan Zver mögött. A baloldal híveit viszont „elaltathatja" az a körülmény, hogy jelöltjük nagy fölénnyel vezet a felmérések tanúsága szerint, és ezért sokan feltehetőleg el sem mennek szavazni. {loadposition szeben}

Kimaradt?