Elfogták az amerikai templomban vérengző férfit

Elfogták Észak-Karolinában azt a fegyverest, aki kilenc embert lőtt agyon szerda este a dél-karolinai Charleston egyik templomában.

A lövöldözés a feketék által látogatott, népszerű metodista templomnál történt helyi idő szerint este 9 órakor.  A férfi egy órát töltött a templomban egy imádságon, mielőtt felállt és a szemtanúk azt mondta: "azért jöttem, hogy feketéket lőjek le". Az FBI csütörtök délutánra azonosította a férfit: a dél-karolinai Dylann Roof a Reutersnek nyilatkozó unokratestvére szerint nemrég kapott ajándékba egy pisztolyt.

A lövöldözés után több holttest maradt a templomban, a mentők több embert kórházba szállítottak. A helyszín fölött rendőrségi helikopter körözött. A helyszínen nyolc ember halt meg, a kilencedik áldozat a kórházban hunyt el. A tettes egy nő életét megkímélte és azt mondta neki, azért hagyja életben, hogy mindenkinek elmondhassa, mi történt.

Az MTI szerint Joe Riley charlestoni polgármester megerősítette, hogy kilencen haltak meg. Riley "gyűlöletből elkövetett bűnténynek" nevezte a mészárlást, mert szerinte kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban.

"Van valami különösen szívszorító abban, ha egy ilyen tragédia azon a helyen történik ahol vigaszt és békességet keresünk" - mondta a gyilkosságról Barack Obama amerikai elnök. "Túl sokszor kellett már ilyen beszédet tartanom és és túl sok közösségnek kellett már ilyen tragédiát elviselnie. Ismét azért haltak meg ártatlan emberek, mert semmi nem akadályozta meg, hogy fegyvert szerezzen az, aki bántani akarta őket. Nekünk mint országnak szembe kell néznünk azzal, hogy ilyen típusú tömeggyilkosság nem történik más fejlett államokban".

Kapcsolódók

Kimaradt?