Szigorítaná a déli határszakasz átlépését a magyar kormány

A menekültellenes politikai vonalat folytatva lezárná a déli határszakaszt a magyar kormány. A Fidesz alelnöke, Kósa Lajos elmondta, nem úgy kell érteni, hogy fizikailag lezárnák a határt.

Nem lesz vaskerítés a határon,"egyszerűen nem fogjuk őket beengedni" - mondta a bevándorlással összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak. A lap keddi számában idézte az országgyűlési képviselőt, aki a déli határ védelmének szigorításáról kifejtette: a javaslat arról szól, hogy Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti.

Ha valakit fenyegetettség ér abban az országban, ahol lakik és Szerbiába megy, akkor ott kell neki menedékjogot kérnie. Szerbiában ugyanis senkinek nem fenyegetik az életét - mondta a politikus. Kósa szerint ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő.

A magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül Szerbiába visszatoloncolhatják, mert Magyarország nem jogosult a menekültkérelmét elbírálni. Az alelnök emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek.

Az ENSZ magyarországi illetékese, Simon Ernő azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az emberi jogok egyetemes nyilatkozata alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy menekültsátusért folyamodjon, kérvényét megfelelő körültekintéssel vizsgálják, és egyedileg bírálják el, automatikusan tehát senkit nem lehet visszafordítani.

A Napi Gazdaság online kiadásában szombaton jelent meg egy cikk, amely szerint a nemzeti konzultációs levelekben az emberek szigorú intézkedéseket követelnek a kormánytól, ezért vizsgálják, hogy "hogyan, milyen törvényi és egyéb eszközzel lehetne lezárni Magyarország déli határát, amely a délről és keletről Európába igyekvő menekültek és migránsok bevett útvonalának egyik legfontosabb állomása".

További aggasztó jelenségként említi a lap, hogy Ausztria és Németország napokon belül megkezdheti 15 ezer, korábban a Magyarország irányából nyugatra érkező migráns visszatoloncolását Magyarországra, a jelenlegi uniós szabályozás szerint ugyanis a menekülteket és a bevándorlókat abban az országban kell ellátni, amelynek határát átlépve az EU területére érkeztek.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő hétfő délelőtt arról beszélt az M1 reggeli műsorában, hogy a határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére. Arra is felhívta a figyelmet, amióta a bolgár–török határon felhúzták a szögesdrót kerítést, radikálisan csökkent Törökország felől a bevándorlás Bulgáriába, vagyis az Európai Unió területére.

Kapcsolódók

Kimaradt?