Elkezdődhet a szlovéniai magyar huszárszobor helyreállítása

Magánszemélyek, szervezetek, önkormányzatok adományából, valamint két minisztérium hozzájárulásából összegyűlt a hiányzó összeg Rostás Pál egykori magyar huszár szlovéniai szobrának helyreállításához - tájékoztatta a gyűjtésben közreműködő ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája kedden az MTI-t.rostas pal szobor 1 original

Máthé László elmondta, hogy a szlovén kezdeményezésre, a magyarokkal összefogva elindított adománygyűjtés révén csaknem kétmillió forintra volt szükség az erősen megrongálódott huszárszobor helyreállításához. A felújítási munkálatok most kezdődhetnek el, így várhatóan jövő márciusra befejeződik a 199 éve elhunyt katona szobrának restaurálása.

A diplomata felidézte, hogy a nemzet emlékezete előtt egészen 2010-ig ismeretlen volt az 1813-ban hősi halált halt közhuszár, akinek 1845-ben gyűjtésből állítottak szobrot a szlovén-olasz határhoz közeli Budanje településen. A ma olaszországi Trieszttől alig 40 kilométernyire fekvő szlovén faluban élők pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek helyreállítani, és ezzel a jövőnek megmenteni a hiányos huszárszobrot.

A felújítás teljes költsége megközelíti a 17 ezer eurót, amelynek jelentős részét, több mint 10 ezer eurót a szlovének állják, a fennmaradó részt vállalta magára a magyar fél.

{loadposition kampany}

A helyreállításhoz magánszemélyektől, szervezetektől mintegy 900 ezer forint gyűlt össze, amelyet a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium hozzájárulása egészít ki. Az adakozások eredményeként összegyűlt pénzt pénteken, a szobor talapzatánál adják át ünnepélyesen a szlovén partnereknek.

Érkezett felajánlás magyaroktól az Egyesült Államokból, Romániából, Ausztriából és Szlovéniából is. A legnagyobb tétel magánembertől 100 ezer forint volt, míg a legnagyobb adomány Budavár önkormányzatától érkezett, amely 400 ezer forinttal járul hozzá a munkálatokhoz - fejtette ki Máthé László.

Rostás Pál 1813. október 3-án a franciák elleni harcokban 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, s ennek az akkori Wippach - szlovénül Vipava - lakói szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé pedig emléket emeltek. Rostás Pál és négy társa hősies tettének emlékezetét a helyi lakosok, az egykori bajtársak és az 5. Radetzky-huszárezred tagjai úgy őrizték meg, hogy gyűjtésből 1845-ben életnagyságú szobrot állítottak.

A mára erősen megrongálódott kőszobor maradványait a Nova Gorica-i múzeum kőtárában őrizték, egyes részei hiányoznak, de a meglévő dokumentáció alapján lehetséges a restaurálás. A budanjei önkormányzat a helyi múzeum szakértőinek bevonásával és a ljubljanai magyar nagykövetséggel egyeztetve már az év elején megkezdte a munkákat, felújították a szobor talapzatát és környékét.

Kimaradt?