A magyar közösség kisebbségi jogairól beszélt Sógor Strasbourgban

Nagy József szlovákiai és Sógor Csaba erdélyi magyar európai parlamenti (EP-) képviselő a magyar közösség kisebbségi jogairól beszélt az EP plenáris ülésén hétfő este Strasbourgban.

Nagy József szerint az uniónak kisebbségi "minimumstandardokat" kellene elfogadni. A Magyar Közösség Pártja képviselője szerint emellett intézményrendszerre is szükség van a betartatásukra. Nagy József elképzelése szerint a tagállamok maguk határozhatnák meg, milyen őshonos kisebbségeket ismernek el, az uniós szabályokat pedig a helyi igényeknek megfelelően szélesíthetnék.

Sógor Csaba, az RMDSZ politikusa arról beszélt, hogy ezen a téren további lépések szükségesek a tagállamoktól, különösen a 2004 után belépők részéről, mert úgy véli, hogy a jogi lehetőségek és a gyakorlat között "óriási a szakadék".

Az EP-képviselő rámutatott, hogy ezt a román elnök, Klaus Iohannis is elismerte az RMDSZ kongresszusára küldött üzenetben, ám az utalás később eltűnt az elnök honlapján közzétett közleményből. Az EP-képviselő szerint azért, mert ellentétes azzal az állásponttal, hogy a kisebbségi kérdést rendezték, további lépésekre nincs szükség.

"Ez egyáltalán nincs így. Tudja ezt a román államfő is" - hangoztatta Sógor Csaba, aki szerint még az elnöknek sem szabad beszélnie arról, hogy a romániai magyarság még számos megoldatlan problémával küzd.

Kapcsolódók

Kimaradt?