Varsó amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal

Lengyelország az ukrán válságra tekintettel felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését, Varsó amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal - jelentette be Bronislaw Komorowski lengyel elnök kedd délutáni varsói sajtóértekezletén.

Az államfő elmondta, hogy Lengyelország az Egyesült Államok kormányával Patriot rakéták beszerzéséről tárgyal, a többfeladatú helikopterek megvásárlására kiírt tender keretében pedig Airbus H225M típusú francia helikoptereket tesztel.

Komorowski előzőleg Ewa Kopacz miniszterelnökkel és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszterrel a lengyel hadsereg korszerűsítéséről, ezen belül a rakéta- és légvédelmi rendszer fejlesztésére és 70 többfeladatú helikopter beszerzésére kiírt versenytárgyalásokról tanácskozott. Az államfő közölte, hogy a nemzetvédelmi miniszter májusban az Egyesült Államokba utazik, hogy tárgyaljon a Patriotok beszerzésének feltételeiről. Komorowski ezzel megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a lengyel hadsereg korszerűsítése keretében kiírt tender legesélyesebb jelöltje a közepes hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétákat gyártó amerikai Raytheon cég.

Az Airbus Helicopters által gyártott Caracal helikopter tesztelésének bejelentése gyakorlatilag azt jelenti, hogy a többfeladatú helikopterek vásárlására tavaly májusban meghirdetett, 8 milliárd zloty értékű tendernek a francia cég a legesélyesebb résztvevője.

A Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében a lengyel hadsereg a tervek szerint 2022-ig hat, ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas rakétaüteget szerez be 26 milliárd zloty értékben. A rendszer fejlesztésére kiírt pályázat előkészítő szakaszát tavaly nyáron zárták le, akkor a szűkített körbe a Raytheon és a francia Eurosam került be.

A lengyel sajtókommentárok a geopolitikai körülményekre utalva nem tartják meglepőnek a Raytheon kiemelt pozícióját, rámutatnak többek között arra, hogy tavaly ősszel 32 amerikai kongresszusi képviselő a céget támogató levelet intézett Ewa Kopaczhoz.

A helikopterek ügyében hozott előzetes döntés egyes kommentátorok körében csodálkozást váltott ki. A Lengyelországban egyelőre kevés befektetéssel rendelkező francia Airbus Helicopters nem tűnt ugyanis a legesélyesebb jelöltnek. Ennek sokan egy amerikai céget, a délkelet-lengyelországi gyárat működtető Sikorsky Aircraft Corporationt tartották. Tavaly év végén a tender határidejét éppen a Sikorsky tiltakozása miatt kellett meghosszabbítani. A cég vezetősége akkor úgy látta, hogy a lengyel nemzetvédelmi tárca az előzetes egyeztetéstől eltérő pályázati feltételeket szabott meg.

A lengyel légvédelmi program és a többfeladatú helikopterek beszerzése a hadsereg 2013 és 2022 között megvalósítandó, több mint 90 milliárd zloty költségvetésű modernizációs programjának a része.

Kimaradt?