Megint százak vesztek a tengerbe Olaszország és Líbia között

Körülbelül négyszáz ember veszhetett a tengerbe, amikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között – közölte túlélők beszámolói alapján a Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet kedd este.

A nagy-britanniai székhelyű csoport szerint az áldozatok között sok fiatal volt, kiskorúak is lehettek. A túlélőket egy másik hajóval egy olaszországi kikötőbe szállították.

Körülbelül 550 ember volt a hajón, ami 24 órával azután süllyedt el, hogy elhagyta Líbia partjait. Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre. Az áldozatok többsége Afrika szubszaharai térségéből érkezett, további részleteket azonban nem közöltek.

A hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak, eddig azonban hivatalosan "mindössze" kilenc halottról számoltak be. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ugyanakkor a hajó méretét tekintve valószínűbbnek tartja a Save the Children értesüléseit. A civil szervezet kedden arról számolt be, hogy április 11-e és 13-a között több mint 5100 menekült érte el Olaszország déli partjait. A tájékoztatás szerint közöttük nagyjából 450 gyermek volt.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló halt meg a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám 47 volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?