"Kis népszámlálás" lehet 2016-ban Magyarországon

"Kis népszámlálást", mikrocenzust javasol tartani 2016 októberében - a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében - a Miniszterelnökséget vezető miniszter a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól.

Lázár János erről szóló, a parlamentnek benyújtott előterjesztése szerint a cél az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

A javaslat szerint a minta a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, hogy az információk a főbb adatok vonatkozásában a jelenlegi legkisebb térségi tervezési egységekre, a járásokra is rendelkezésre álljanak.

A mikrocenzus során össze kell írni a mintába kiválasztott valamennyi lakott, üres vagy nem lakás céljára használt lakást, a lakott üdülőket, a lakott egyéb lakóegységeket és a közösségi éjszakai elhelyezést nyújtó intézeteket, valamint az ezekben élő embereket. Utóbbiak közül az összeírt lakásban, intézetben életvitelszerűen élő magyar állampolgárokat, beleértve az átmenetileg külföldön tartózkodókat is, függetlenül attól, hogy be vannak-e jelentve adott címre; az összeírt lakásban, intézetben élő külföldi állampolgárokat, ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Magyarország területén, valamint az érintett körbe tartozó lakásban, intézetben élő hontalanokat.

A mikrocenzust az internetes önkitöltéses és a számlálóbiztosi interjús módszer kombinálásával kell végrehajtani, az adatszolgáltatás módját a kérdezett választja meg.

Kimaradt?