Ukrajnában gyásznapot hirdettek a harkivi áldozatok emlékére

Gyásznapot tartanak hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv városában az előző napi pokolgépes robbantás áldozataira emlékezve.

Az ukrán és orosz média idézte hétfőre virradóra a város polgármesterének, Hennagyij Kernesznek a közleményét, amely szerint a városban törölnek minden szórakoztató és kulturális tömegrendezvényt, az önkormányzati épületeken félárbocra eresztik a nemzeti lobogókat, és helyi idő szerint délután egy órakor a város lakói egyperces néma csönddel emlékeznek a merénylet áldozataira.

Vasárnap Harkivban pokolgép robbant egy felvonuláson, amelyen megemlékeztek a kijevi Majdan-tüntetők elleni karhatalmi erőszak áldozatairól az esemény első évfordulóján. A merényletben egy ismert "Jevromajdan-aktivista" és egy rendőr alezredes vesztette életét, megsebesült öt rendőr és négy civil.

A merénylet után az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) a belügyminisztériummal együtt terrorellenes műveletbe kezdett a kelet-ukrajnai megyeközpontban. Négy személyt őrizetbe vettek a merényletben való részvételük gyanújával és lefoglaltak tőlük egy gránátvetőt is. Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője az SZBU-tól kapott információra hivatkozva közölte, hogy az őrizetbe vettek az Oroszországi Belgorodban vettek részt kiképzésen.

Harkiv megye határos a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékkel. Az oroszbarát szakadárok korábban oda is megpróbálták kiterjeszteni befolyásukat, de a megye és Harkiv városának vezetése, valamint az ott élők ellenállása miatt nem tudták megvetni a lábukat. Több robbantásos merénylet is történt viszont a tavaly tavasszal kezdődött kelet-ukrajnai szeparatista zavargások óta Harkiv megyében.

Kapcsolódók

Kimaradt?