Kész Zoltán győzelmével oda a Fidesz kétharmados többsége

 Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 92,39 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 43,14 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a kormánypártok jelöltjére a választópolgárok 33,4 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 13,86 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,62 százalék támogatta.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

 A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről. A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Navracsics: váratlan ez az eredmény

A választóknak igaza van, ezek szerint új stratégiát kell kialakítania a Fidesznek - mondta Navracsics Tibor,miután a Fidesz elvesztette a veszprémi választást és a kétharmadot.

"A választóknak igaza van" - mondta Navracsics Tibor a Hír Tv-nek, hozzátéve, hogy a Fideszben nem gondolták, hogy megfordul az eredmény, és elveszíthetik a választást. Mint mondta, arra számítottak, hogy alacsonyabb lesz a szavazati különbség, de nyernek.
A következő napokban meg fogják vizsgálni az eredményt, de mint mondta, új stratégiát kell alkalmazni. Azt Navracsics hangsúlyozta, hogy nem ez az első alkalom, hogy veszítenek, ez történt 2006-ban is, de onnan is felálltak. Némedi Lajos fideszes jelölt azt mondta, sokat dolgozott, igyekezett magát távoltartani attól, hogy szélsőségesen beszéljen a kampányban.

Tóbiás: az eredmény az új társadalmi együttműködést példázta

Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap késő este, arra utalva, hogy a baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a voksolást. Tóbiás József a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta: ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. "A magukba zárkózó pártok" vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson - tette hozzá.

Kimaradt?