Bíróság elé állítanák Donyeckben a kijevi rezsim vezetőit

Háború kitervelése és kirobbantása címén bűnvádi eljárást indított az ukrán elnök, a kormányfő és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) elnöke ellen az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság főügyészsége.

A főügyészség szerdai közleményében közölte, hogy a kelet-ukrajnai háború kitervelésének, előkészítésének, kirobbantásának és folytatásának gyanújával indított bűnvádi eljárást. A szóban forgó bűncselekmények elkövetésével Petro Porosenko ukrán elnököt, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt és Olekszandr Turcsinovot, az RNBO vezetőjét gyanúsítja. 

"Ellenezve a Donyec-medence lakosságának akaratnyilvánítását a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság kikiáltásáról, Ukrajna vezetése megszervezte az illegális fegyveres csoportok és büntető zászlóaljak behatolását a területre" - áll a közleményben. 

A donyecki főügyészség szerint az ukrán fegyveres erők által elkövetett "terrorcselekményekben, tüzérségi és aknatámadásokban" több mint négyezer civil halt meg a két köztársaság területén.

Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint a 2014 áprilisában kitört kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig  5 ezer 665 ember vesztette életét, és további 13 ezer 961 sebesült meg.

Kimaradt?