Vlagyimir Putyin látogatása ellen tüntettek Budapesten

Vlagyimir Putyin orosz államfő keddi budapesti látogatása és Orbán Viktor kormányfő politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten.

A szónokok arról beszéltek, nem a nemzet érdekeit szolgálja a kormány politikája, és a paksi szerződés megkötése Magyarországot hosszú időre függővé teszi Oroszországtól. A demonstrálók késő délután a Keleti pályaudvartól indultak el, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak.

A menet elején vonulók egy "Putyin nyet! Európa igen!" molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el. Vonulás közben mások mellett Vágó Gábor beszélt mikrofonba az általa több ezresre becsült tömeghez. A volt LMP-s országgyűlési képviselő egyebek mellett a "paksi paktum" ellen érvelt, és szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, illetve azt hangoztatta, hogy a magyarok nyugati típusú demokráciát akarnak. Hozzátette: nem bíznak Orbán Viktor miniszterelnök "illiberális politikájában" és a kormány "gyenge külpolitikájában".

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája arról beszélt, Orbán Viktor 1989-ben még tudta, mit jelent a szabadság. Szerinte az emberek Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt azonban már "a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt elnyomó diktatúrában élnek". Azt mondta: az emberek a rendszerváltás óta nem éltek olyan tartós elnyomásban, mint most.

Utalva Putyin budapesti látogatására és arra, hogy a hírek szerint a Fiumei úti sírkertben olyan emlékművet koszorúz majd meg, amely 1956-os forradalmat ellenforradalomnak nevezi - azt is mondta, nem gondolta volna soha, hogy az 1989-ben Nagy Imre miniszterelnök újratemetésén beszédet mondó Orbán Viktorral szemben neki kell 1956 becsületét megvédenie.

A tüntetők olyan és ahhoz hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mint: "Nem lehetünk újra orosz gyarmat."; "Menjetek vissza Ázsiába!"; "Madarat tolláról, Orbánt barátjáról". A demonstrálók a "Demokráciát!"; "Európa" és a "Ruszkik haza!" jelszavakat skandálták.

Indokolatlan a gyanakvás Putyin budapesti látogatása miatt - jelentette ki Mikola István külügyi államtitkár hétfőn, miután Lódzban rendezett egy panelbeszélgetésen tájékoztatást adott az Ukrajnának nyújtott magyar támogatásról is. Az államtitkár elmondta: több résztvevő is feltette a kérdést, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért utazik kedden Budapestre. Mikola István azzal indokolta az orosz elnök látogatását, hogy utoljára 2006-ban járt Magyarországon, és meg kell hosszabbítani a lejáró kétoldalú gázszállítási megállapodást. Ezt megköveteli az ország energiabiztonsága - hangsúlyozta. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?