Máris lecsapott Egyiptom az Iszlám Államra (VIDEÓ)

Egyiptomi harci gépek támadták hétfőn Líbiában az Iszlám Államot, megtorlásul azért, mert a terroristák lefejezték 21 kopt túszukat.

​Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfő reggel az állami rádióban jelentette be az Iszlám Állam líbiai osztagaira mért légi csapásokat. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba.  

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap éjjel televíziós beszédben már kilátásba helyezte, hogy Egyiptom megtorolja a mészárlást. Az elnök néhány órával azután fordult a nyilvánossághoz, hogy az Iszlám Állam videofelvételt tett közzé a tömeges kivégzésről.  

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtett egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

 Az éjszaka felszálló harci gépekről készült felvételek azóta is futnak a tévéadókon. A reggeli közlemény szerint a légitámadások célja "a vérontás megtorlása és a gyilkosok elleni bosszú". "Had tudják távol s közel, hogy az egyiptomiak előtt védelmező pajzs áll" - áll a szövegben.

Hivatalosan az 1991-es öbölháború óta ez az első alkalom, hogy Egyiptom az ország határain túl hajt végre hadműveletet. Mindazonáltal sokak szerint az észak-afrikai ország az Egyesült Arab Emírségekkel közösen már tavaly augusztusban is intézett légitámadásokat Líbiában tevékenykedő iszlamista milíciák ellen. Az említett akcióban a Tripoli elfoglalására törekvő iszlamista fegyveres koalíció, a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) állásaira mértek csapásokat. A Fadzsr Líbia néhány nappal később ennek ellenére ellenőrzése alá vonta a fővárost, amelyet azóta is kezében tart.

Egyiptom és az emírségek cáfolták a részvételükről szóló híreket, annak ellenére, hogy azokat egyebek mellett Kairó legfontosabb katonai támogatója, az Egyesült Államok magas rangú tisztségviselői is megerősítették. A legelterjedtebb forgatókönyv szerint a támadásokat emírségi harci gépek hajtották végre egyiptomi légi támaszpontok igénybevételével.

A jelenlegi egyiptomi vezetést aggodalommal töltik el a közvetlen szomszédságában egyre nagyobb teret nyerő iszlamisták. A Líbiában aktív számtalan szélsőséges csoport között megvetette a lábát az Irakban és Szíriában hatalmas területeket uraló Iszlám Állam is, miközben a terrorszervezet egy másik ága Egyiptom északkeleti részén, a gázai határ mentén hajt végre pusztító merényletsorozatokat. Biztonsági források szerint az iszlamisták uralta egyiptomi kormány 2013-as megdöntése óta számos egyiptomi is a líbiai félkatonai szervezetekhez csatlakozott.

Az éjjeli légitámadások Kairó készségét jelzik a Líbiában uralkodó közbiztonsági káosz jelentette veszély elleni határozottabb fellépésre. Hétfőn Egyiptom és Franciaország várhatóan 5,2 milliárd eurós fegyverüzletről ír alá szerződést, amelynek értelmében Kairó huszonnégy darab Rafale típusú vadászgépet, egy FREMM fregattot és hozzá fegyverzetet vásárol Párizstól.

Az egyiptomi hadműveletek után néhány órával líbiai harci gépek bombázták a Tripolit uraló iszlamisták állásait Szirt városában és a szomszédos Ben-Dzsavád településen - jelentette Szakar el-Dzsurúsi, a líbiai légierő parancsnoka.

Kapcsolódók

Kimaradt?