Bezárták az amerikai, a brit és a francia nagykövetséget Jemenben

A kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt az Egyesült Államok, majd Nagy-Britannia is bezárta szerdán jemeni nagykövetségét. Korábban a francia képviselet hasonlóképpen járt el. Az amerikai és a brit külképviseletek személyzete elhagyta az arab országot.

Mindhárom nyugati ország arra kérte állampolgárait, hogy ne utazzanak Jemenbe, aki pedig ott tartózkodik, azonnal hagyja el az arab államot. Egy meg nem nevezett diplomáciai forrás közlése szerint más nyugati országok is fontolóra vették nagykövetségük működésének felfüggesztését.

Egy keddi közlés szerint a brit, a francia és a német nagykövetségen iratmegsemmisítést hajtottak végre, a helyi alkalmazottakat pedig szabadságra küldték.

A síita húszi lázadók az elmúlt hónapokban ellenőrzésük alá vonták az ország területének nagy részét, a kormányt múlt héten lemondásra kényszerítették, és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt azóta házi őrizetben tartják.

Pénteken elrendelték a parlament feloszlatását, de itt még nincs végleges döntés, mert a többi párt ragaszkodik ahhoz, hogy legalább ez az egy legitim politikai intézmény tovább működjön Jemenben.

A húszi lázadók vezetője, Abdel-Malek al-Húszi kedd esti televíziós beszédében megpróbálta megnyugtatni a diplomáciai képviseleteket afelől, hogy biztonságban vannak. "A helyzet teljesen biztonságos" – állította.

ENSZ-közvetítéssel hétfőn tárgyalások kezdődtek a szembenállók között a belső konfliktus megoldására, de ezeknek egyelőre nincs eredménye.

Kimaradt?