Orosz kémeket leplezett le az FBI

Három, „gazdasági és más értesülések" megszerzésén buzgólkodó orosz kém lebuktatását hozta nyilvánosságra hétfőn New Yorkban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai igazságügyi minisztérium.

A feljelentés szerint Jevgenyij Burjakov, az orosz Vnyesekonombank New York-i tisztségviselője, Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja 2012 óta igyekezett New York-i lakosokat beszervezni az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZRV) számára. Emellett megpróbáltak értesüléseket szerezni az orosz bankszektor ellen készülő amerikai szankciókról és az Egyesült Államok alternatív energiaforrásairól.

A 39 éves Burjakovot a New York-i szövetségi ügyész hivatalának közlése szerint hétfőn Bronxban őrizetbe vették, a másik két, diplomáciai mentességet élvező gyanúsított pedig már elhagyta az Egyesült Államokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Szporisev 2010 novembere és 2014 novembere között volt kereskedelmi képviselő, Podobnij pedig 2012 decembere és 2013 szeptembere között dolgozott az orosz ENSZ-nagykövetségen.

A feljelentésben az áll, hogy Burjakov be nem jelentett tisztségviselőként tevékenykedett Oroszország javára, a társai pedig segítették őt ebben, ami mindannyiuk esetében 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az ügyészek azt állítják, hogy a feljelentést találkozók tucatjairól készült „fizikai és elektronikus" bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

Kimaradt?