Egy palesztin merénylő késsel támadt egy tel-avivi autóbusz utasaira

Megkéselte egy tel-avivi autóbusz utasait egy palesztin merénylő szerda reggel, többeket súlyosan megsebesítve, a merénylőt elfogták - közölte az izraeli 10-es tévécsatorna.

A palesztin támadónak tíz embert sikerült megsebesítenie, közülük hat állapota súlyos - jelentette az Ichilov kórház, ahová a sebesülteket szállították.

A menekülni próbáló merénylőt egy arra járó rabszállító jármű fegyveres őrei meglőtték, a lábán megsebesült férfit ezután elfogták.

A 10-es csatorna szerint a terrorakciót egy ciszjordániai illetőségű palesztin hajtotta végre a Holonból Tel-Aviv belvárosába tartó járaton.

Szemtanúk szerint a központi buszpályaudvarnál felszálló késelő elsőként a sofőrre támadt, aki ellenállt, és dulakodásuk közben sikeresen megállította az autóbuszt. A palesztin támadó ezután fordult a jármű utasai ellen, majd leszállt és futásnak eredt. Az éppen a busz mögött haladó, a jármű furcsa cikcakkban haladására felfigyelő rabszállító kocsi őrei követték a terroristát, majd egy közeli sikátorban lábon lőtték és foglyul ejtették. 

A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy a Palesztin Hatóság területéről, Túl-Karm városból származó huszonhárom éves merénylő miként jutott be Izraelbe, ahol illegálisan tartózkodott. 

Egyetlen palesztin szervezet sem vállalta a felelősséget, a biztonságiak első értékelése szerint saját elhatározásából támadó magányos merénylő hajtotta végre az akciót. 

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint ugyanakkor összesen tizenegy utas sérült meg, közülük heten súlyosan, három tel-avivi kórházban ápolják őket. 

Az utóbbi hónapokban - a palesztin-izraeli béketárgyalások tavaszi összeomlása, majd a nyári gázai hadművelet óta - súlyosbodott a feszültség a palesztinok és Izrael között, s az általában egyedül, saját elhatározásukból támadó palesztinok számos merényletet hajtottak végre, elsősorban Jeruzsálemben.

Kimaradt?