Összecsapás volt a szanaai elnöki palotánál (VIDEÓ)

A jemeni hadsereg katonái a legsúlyosabb harcokat vívták hétfőn síita húszi lázadókkal azóta, hogy ez utóbbiak szeptemberben elfoglalták a fővárost, Szanaát - jelentették hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva.

Összecsapás volt a szanaai elnöki palotánál és a főváros több más pontján. Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő nem a palotában, hanem rezidenciáján volt ekkor - közölte Nadia Szakkaf tájékoztatásügyi miniszter. Elmondta, hogy a szemben álló felek dél előtt tűzszünetet kötöttek, és Háled Bahah miniszterelnök tárgyalni fog a húszi vezetőkkel.

A tűzszünet dacára a harcok folytatódtak, és amikor a kormányfő az elnöki rezidenciától a húszi vezetőkhöz tartott, fegyveresek rálőttek az autókonvojára. A támadásban senkinek nem esett baja - tette hozzá a tájékoztatási miniszter. Később a húszi fegyveresek elfoglalták az állami média székházát, mint egy tisztségviselőjük közölte, "a hatalomátvétel első lépéseként".

A hétfőn korán reggel kezdődött összecsapásokban kora délutánig ketten haltak meg, és 14-en megsebesültek.

A húszik szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni fővárost, éppen azon a napon, amikor sikerült nyélbe ütni a kormány és a lázadók ENSZ-közvetítéssel kidolgozott tűzszüneti megállapodását. A lázadók ezután hetekig tüntettek, a hatalom számukra előnyösebb megosztását és a kormány átalakítását követelve.

A megegyezés új kormányfő kinevezését irányozta elő, cserébe a húszi erők kivonulásáért Szanaából. Novemberben új kormány alakult Háled Bahah vezetésével, és a kabinetben képviseltetik magukat a húszik. A lázadók azonban csak részben vonultak ki Szanaából, és időnként összecsapnak a hadsereggel a fővárosban.

https://www.youtube.com/watch?v=-_4gp1azyXI

A húszik követelik az alkotmány olyan értelmű megváltoztatását, hogy az vegye figyelembe a síiták jogait. A miniszterelnök szombaton bemutatta az új alkotmány tervezetét - amely hat szövetségi régióra osztaná az országot -, de a húszik nem elégedettek a tervezettel.

Kimaradt?