Winkler Gyula: az erős Európában bízhatnak fiataljaink

A Kárpát-medencei magyar közösségek jövője a szülőföldön olyan Európában képzelhető el, amely egyre erősebb, és amely végre eldönti, hogy a politikai unió fele vezető útra tér vissza – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő csütörtökön Brüsszelben.

"Azok a kompetenciák, amelyek Brüsszelből gyakorolhatóak ötszáz millió európai polgár esetében, az európai intézmények hatáskörébe kell kerüljenek. A szubszidiaritás elve szerint a regionális és helyi hatáskörben hozhatóak meg a leghatékonyabban azok a döntések, amelyek a közösségekről és az emberekről szólnak. Ez a folyamat vezet az erős unió, a régiók és közösségek Európájának megalakulásához, egy olyan Európához, ahol az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyar fiatalok bízhatnak abban, hogy a szülőföldjükön meg tudnak maradni magyarként" – emelte ki az EP-képviselő.

Sógor Csaba és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselői csütörtökön az Európai Parlamentben találkozott az erdélyi, magyarországi, és vajdasági csillagénekesekkel, akik betlehemes szokásokat mutattak be, majd beszélgettek a diákokkal és kísérő tanáraikkal. "Olyan keresztény szokásokat mutattak be ezek a fiatalok, amelyek a mi közösségünknek is élő hagyományai és Európa vallási örökségének is szerves része kell maradjon" – méltatta a kezdeményezést Sógor Csaba. Az EP-képviselők tájékoztatták a vendégeket parlamenti munkájukról, válaszoltak a vendégeknek, akiket többek között az európai intézmények, ösztöndíj lehetőségek, a soknyelvűség előnyei, de a képviselői munka mindennapjai is érdekelték. A magyar csillagénekesek fogadásához az EP-képviselők tavaly is hozzájárultak. A több országból érkezett csillagénekeseket egy nappal korábban az Európai Parlament elnöke is fogadta.

Évek óta már, hogy Európa-szerte diákok ezrei indulnak el szebbnél szebb karácsonyi népi játékokkal a saját falvaikban, városaikban élő közösségekhez. Évente több tízezer embert érnek el közvetlenül a világ kulturális örökségévé váló, néprajzi kincsnek tekintett karácsonyi köszöntéssel. A Csillagénekesek Európai Hálózata („Die Sternsinger in Europa”) közel egymillió gyermeket magába foglaló, és ezzel nem csak Európa, hanem a világ legnagyobb humanitárius gyermekszervezetének számít.

 

Kimaradt?