Miközben Erdélyben fagyoskodunk, a szomszédban 15 fokos meleg lesz

Magyarországon a hétvégén ónos esőre, havazásra is számítani lehet, de ezzel együtt melegszik is az idő. Helyenként plusz 15 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

A középtávú előrejelzés szerint pénteken hajnalra megerősödik, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében pedig viharossá fokozódik a szél. Délelőtt a szél ereje átmenetileg mérséklődik, de estére az ország északi felén egyre nagyobb területen ismét viharossá fokozódik.

Reggelig keleten, északkeleten hószállingózás, havazás várható, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében akár 5 centiméternyi friss hó is hullhat. Nyugatabbra az éjszakai szórványos ónos eső után a csapadék hajnalra a legtöbb helyen megszűnik. Ez után az országban számottevő csapadék nem valószínű, de péntek estétől egyre többfelé kell ismét esőre számítani, északkeleten ónos eső is előfordulhat.

Reggel mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, fagy már csak keleten, északkeleten várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 3 és 8 fok között alakul, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felén azonban csak 0 fok körül valószínű.

Szombaton már 15 fok is lehet

Szombaton hajnal, reggel északkeleten helyenként még ónos eső is előfordulhat. Délelőtt még többfelé, délután már csak keleten várható eső, záporeső, majd ott is megszűnik a csapadék. Többfelé még továbbra is lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 6 fok között alakul, északkeleten lehet gyenge fagy. A nappali maximumok keleten plusz 3-9, a Dunántúlon és a középső országrészben plusz 10-15 között alakulnak.

Vasárnap délelőtt beborul az ég, és sokfelé várható csapadék. Eleinte eső várható, majd a déli óráktól kezdve egyre többfelé havas esőre, havazásra lehet számítani. Megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal általában plusz 3-8 fok lehet, de délen akár 9-11 fokig is melegedhet a levegő. Kora délutántól viszont gyorsan csökkenni fog a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat.

Kimaradt?