Ilyen sokan rég nem kértek menedéket Magyarországon

December közepéig 2282 menedékkérő került menekültügyi őrizetbe a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerint.

A több mint kétezer menedékkérő közül idén mindössze négyen kaptak menekülti és hatan oltalmazotti státust, azaz a menedékkérők többsége gazdasági menekültnek számít, tehát nem az üldöztetés, hanem a jobb élet reményében hagyta el otthonát. Békéscsabán jelenleg főként Koszovóból érkezett menedékkérők tartózkodnak.

Oltalmazottak esetében nem áll fenn a személyes üldöztetés veszélye, mint a menekülteknél; ilyen státust a magyar állam akkor ad, ha a menedékkérőt az országában – például polgárháború miatt – mégis súlyos veszély fenyegeti. Ötévente a BÁH felülvizsgálja a helyzetet, és ha már nem áll fenn a származási országban a súlyos veszélyhelyzet, akkor megvonják az oltalmazott státust.

Menekültügyi őrizetet tavaly július óta lehet elrendelni akkor, ha fennáll a veszély, hogy a menedékkérő elhagyja az eljárás ideje alatt az országot. Kívülről zárt, belül nyitott őrzött befogadó központnak a békéscsabai és a nyírbátori menekülttábor minősül. Végh Zsuzsanna, a BÁH főigazgatója korábban azt mondta: a hivatal fennállása óta nem érkezett annyi menedékkérelem Magyarországra, mint 2013-ban és 2014-ben.

Kimaradt?