Sokakat még mindig nem hoztak ki az olasz hajó lángjai közül

Hét fokkal megdőlt az az olasz komphajó, amely fedélzetén tűz ütött ki vasárnap reggel. Az utolsó hírek szerint vasárnap késő este, húsz órával a mentés megkezdése után körülbelül háromszáz ember még mindig a fedélzeten volt.

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy már csak nagyjából százan maradtak a Norman Atlantic hajó fedélzetén, de az ANSA hírügynökség utolsó jelentése szerint 190 embert menekítettek ki a hajóról, és 287-an még mindig a fedélzeten vannak. Egy görög utas meghalt, holttestét a vízből emelte ki az olasz parti őrség egyik hajója. A görög parti őrség vasárnap éjszaka nyilvánosságra hozta az utasok névsorát, amelből kiderült, hogy ketten közülük valóban magyar állampolgárok. Sorsukról egyelőre nincsen hír.

Az olasz külügyminisztérium válságstábja azt közölte, hogy az utasok mentése és partra szállítása folyik, nem az azonosításuk. Az olasz kikötőkbe érkező túlélők és sebesültek nemzetiségéről nincsenek még pontos adatok, ahogyan azt sem tudni, milyen állampolgárok maradtak az égő hajó fedélzetén. A komphajón eredetileg 478-an voltak: 422-en utasak, 56-an pedig a személyzet tagjai.

A görög védelmi miniszter megerősítette, hogy a hajó megdőlt, méghozzá hét fokkal, mert a tűz oltásakor sok víz került bele. Dendiasz szerint a mentésben a tucatnyi hajón kívül nyolc olasz és egy görög helikopter vesz részt, illetve a korfui Kérkira repülőterén még négy görög helikopter és két C-130 típusú katonai szállítógép vár arra, hogy bekapcsolódjon a mentésbe, ha javul az időjárás.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy megkezdődött a hajó vontatása az olasz partok felé, de a Sky görög hírtelevízió vasárnap éjszakai tájékoztatása szerint ez eddig nem történt meg, mert kétszer is elszakadt a vontatókötél. Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy a hajót nem is az olasz, hanem a közelebb fekvő albán partok felé vontatják. A Norman Atlantic 21 kilométerre volt az albániai Vlore kikötőjétől a vasárnap esti adatok szerint.

A mentést továbbra is nehezíti a térségben uralkodó ítéletidő, a tenger erős hullámzása, az erős szél és az eső. A túlélők nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy a hajó fedélzetén a mentést végzők emberfeletti erőfeszítései ellenére káosz van. Az utasok rettegnek, hogy bennégnek. A tűz oka egyelőre ismeretlen. Annyit azonban tudni, hogy a rakodótérben keletkezett. Körülbelül 222 jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és az Othonoi görög szigettől nagyjából 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

Kapcsolódók

Kimaradt?