Egy év alatt kétezer ukrán menekült Lengyelországba

Idén január óta 2184 ukrán állampolgár kért menekültstátust Lengyelországban, szemben a tavalyi évvel, amikor mindössze 46 hasonló kérelmet nyújtottak be – derül ki a lengyel menekültügyi hatóságok hétfőn közzétett jelentéséből.

A kérelmezők 46 százaléka a válság sújtotta kelet-ukrajnai területekről származik, ahol április óta fegyveres harcban állnak egymással az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg. A jelentés szerint az Ukrajnából menekültek három csoportra oszthatók. Nagyjából 280-an közülük a Krím félsziget nem orosz nemzetiségű lakói voltak, mindenekelőtt ukránok és tatárok, akik elutasították az orosz állampolgárság felvételét. Mások állításuk szerint az úgynevezett Majdan-veteránok közé tartoznak, illetve olyanok, akiket börtön vagy halál fenyegetne hazájukban.

A lengyel hatóságok szerint egyre nő az olyan ukránok száma is, akik a katonai szolgálat elől menekülnek Lengyelországba. Ezek a 20 és 45 év közeli férfiak arra hivatkoznak, hogy vallásos hitük vagy más világnézeti okok miatt nem vehetnek részt a harcokban. Számukat azonban a jelentés nem tartalmazza. Az Ukrajnából érkezők a második legnagyobb csoportot alkotják a menekültstátusért folyamodók közül, Oroszország után, ahonnan elsősorban csecsenek menekülnek Lengyelországba.

Kimaradt?