Bevetésre kész az amerikai haditengerészet lézerfegyvere

Várakozáson felül teljesít az amerikai haditengerészet lézerfegyvere, amelyet az év elején szereltek fel a Perzsa-öbölben állomásozó, Ponce nevű hadihajóra - jelentette ki szerdán Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka.

A 40 millió dollárba kerülő lézerágyúval a nyáron kezdtek el egy egyéves tesztidőszakot, de a haditengerészet úgy gondolja, hogy négy hónap is elég volt erre. A tábornok sajtóértekezletén bemutatott videón látszott, amint a fegyver két másodperc alatt tönkreteszi egy kis drón elektronikáját, és a jármű a tengerbe esik. Egy másik kísérletben a lézert egy kis naszádra erősített rakétagránátra irányították, és az ettől felrobbant.

http://www.youtube.com/watch?v=D0DbgNju2wE

"Már nem kell többet tesztelnünk, mert bevetésre kész, nap mint nap lehet használni" - jelentette ki az ellentengernagy. A 30 kilowattos lézerágyú sikeres tesztje felkelti a reményt az amerikai katonai vezetésben, hogy egy 2017-ben rendszerbe állítandó 100-150 kilowattos ágyúval egy több millió dolláros rakétát is meg tudnak majd semmisíteni néhány dolláros költségen, mert ennyibe kerül az elektromos energia, amelyet a berendezés használ.

A lézerfegyver rendszerbe állítása feltehetőleg Iránnak szóló figyelmeztetés. Az Iszlám Köztársaság rohamcsónakjai ugyanis zaklattak már amerikai hadihajókat, és az épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli.

A Ponce-ra felszerelt lézerágyú nem sokban tér el a tudományos-fantasztikus filmekben szereplő fegyverektől, bár a lézersugár, a moziban látottakkal ellentétben, a valóságban nem érzékelhető szabad szemmel. A futurisztikus fegyverrendszereknek hátrányai is vannak: a lézerágyúk rossz időjárási körülmények között - például heves esőben vagy sűrű ködben - jelentősen vesztenek hatótávolságukból. Ezenkívül csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethetők be, vagyis nem alkalmasak a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.

Az Egyesült Államok mellett több más ország is dolgozik lézerfegyverek kifejlesztésén, de az amerikai haditengerészet jár az élen.

Kimaradt?