Kadirov: a szülők fognak felelni a csecsen terroristák tettéért

Ramzan Kadirov kitoloncolással és házaik lerombolásával fenyegette meg a csecsen fegyveres lázadók családjait pénteken, az előző nap Groznijban történt, hivatalosan terrorakciónak minősített eseményeken felháborodva.

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság elnöke az Instagram internetes közösségi oldalon azt írta, "ha egy bűnöző megöl egy rendőrt vagy más személyt, akkor a bűnöző családját azonnal kitiltják Csecsenföld területéről (...), házukat pedig földig rombolják". Hozzátette, hogy nem fog törődni az emberi jogi aktivisták bírálatával.

A csecsen fővárosban csütörtökre virradóra fegyveres lázadók megöltek öt rendőrt egy az elnöki palotától nem messze lévő ellenőrző pontnál, majd a kormány épületéhez közeli sajtóházba, illetve egy iskola épületébe vették be magukat. A terrorelhárító egységek hajnalban megostromolták az épületeket, és több óráig tartó tűzpárbajban a hivatalos közlés szerint minden támadóval végeztek. Az épületeket szinte rommá lőtték.

Az incidensben a legutóbbi adatok szerint összesen 14 rendőr vesztette életét és 36 megsebesült. A terrorelhárítók 11 lázadót öltek meg. Korábban tíz rendőr és tíz lázadó haláláról, valamint 28 sebesültről szóltak a hivatalos jelentések.

A Kommerszant című orosz napilap szerint még tisztázatlan a fegyveresek szándéka, de miután robbanószerkezeteket találtak a halott lázadóknál, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság közölte, hogy merényletekre készültek.

"Hivatalosan kijelentem - írta Kadirov az Instagramon -, hogy vége van annak az időnek, amikor azt mondtuk, hogy a szülők nem felelnek fiaik vagy lányaik tetteiért. Csecsenföldön igenis felelni fognak érte!" Szerinte ha egy apa észreveszi, hogy fia a terrorizmust és a vahhábita eszméket választotta, akkor fel kell adnia őt a hatóságoknak, vagy bármi más módon megállítania, mielőtt a fia vért ont.

A Kreml erős emberének számító politikus a fenyegetőzéshez hozzáfűzte, hogy tanácskozott a kormány tagjaival, a járási vezetőkkel és bírákkal (a kádikkal), rendőrfőnökökkel, és leszögezte, hogy ha egy járásból bárki fegyvert fog és csatlakozik a "banditákhoz", annak a járásnak a felelős vezetőjét azonnal eltávolítják állásából.

Kadirov, aki az iszlám szunnita irányzatának követője, azt is közölte internetes oldalán, hogy Csecsenföldön tilos lesz a szélsőséges iszlám vahhábita vallás híveinek viselkedését és öltözködését "utánozni".

A csecsen elnök újságíróknak is nyilatkozott pénteken, és azt állította, hogy Doku Umarovnak, a kaukázusi lázadók állítólag tavaly megölt vezérének fivére áll a grozniji fegyveres támadás mögött. Közölte, hogy a csecsen hatóságok kérni fogják a Törökországban bujkáló, Ahmadnak nevezett férfi kiadatását. Kadirov azt mondta, hogy a "fősátánnak" felelnie kell a törvény előtt a tetteiért.

Az észak-kaukázusi lázadók a 2010 óta legnagyobb fegyveres akciót hajtották végre Groznijban - emlékeztet az orosz sajtó. Ramzan Kadirov 2007. április 5. óta irányítja vaskézzel Csecsenföldet. A Kreml bizton támaszkodhat az elnökre az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön hivatalában fogadta Ramzan Kadirovot, és közölte, hogy a csecsen elnöknek nem kell szégyenkeznie a grozniji terrorakció miatt. Kadirov azt megelőzően az államfő évértékelő beszédének elhangzásakor is ott volt a Kremlben, holott hajnalban még a lázadók megsemmisítését irányította Groznijban. Kadirov a Rosszija 1 állami televíziós csatorna riporterének Moszkvában még lekicsinylően nyilatkozott a fegyveresek grozniji támadásáról. Azt mondta, hogy a "banditák" csak "zajt akartak csapni".

Kimaradt?