A kisebbségügyi főbiztost is tájékoztatják a Mikó-ügyről

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa is tájékoztatást kap a Mikó-ügyről.

Makedónia fővárosában ezen a héten tartják az EBESZ - Kisebbségvédelem a Balkán térségben című konferenciáját, amelyen Markó Attila kisebbségügyi államtitkárként vesz részt. A konferencián többek között Knut Vollebaek Kisebbségi Főbiztos Hivatalának vezetőivel ismertetik a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyét.vollebek

Markó Attila szerint az EBESZ keretén belül működő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala az egyik legerősebb európai kisebbségvédelmi intézmény, az általuk kidolgozott oktatási vagy önrendelkezési ajánláscsomagok rendkívül fontosak. Az államtitkár külön találkozókat kért a konferencián, hogy tájékoztassa Vollebaeket a Székely Mikó Kollégium épülete körül kialakult helyzetről, és átnyújtsa azt a levelet, amelyet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke címzett neki az ügy kapcsán.

Mint írtuk, jövő hónapban a ploiești-i táblabíróságon kezdődik a Mikó-per másodfokú tárgyalása. A nagynevű sepsiszentgyörgyi iskola épületeinek visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben az első fokú bíróság visszaállamosította az ingatlanokat, a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte.

Kimaradt?