Tüntetés után gyújtogattak is Athén belvárosában

Erőszakba torkollott Athén központjában kedd éjjel egy több ezres tüntetés, amelyet egy börtönben éhségsztrájkoló anarchista fiatal követelésének támogatására szerveztek. A békés megmozdulás után anarchisták csaptak össze a rendőrökkel, és közben felgyújtottak egy buszt illetve több autót. A rohamrendőrök könnygázt vetettek be, de senkit sem vettek őrizetbe és sérültekről sem jött hír.

Előzőleg 8-10 ezer tüntető vonult fel a görög fővárosban, hogy együttérzéséről biztosítsék a fegyveres bankrablásban való részvételért elítélt Nikosz Romanoszt, aki rendszeres eltávozási lehetőséget követel a börtönből, hogy egyetemre járhasson. A tiltakozók „a foglyok jogainak" megsértésével vádolták az állami szerveket.

A magát anarchista aktivistaként beállító 21 éves fiatalembert pénteken kórházba szállították, miután három hete nem vett magához élelmet. Így tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok nem engedik meg neki az athéni egyetem látogatását, holott azt még lehetővé tették, hogy leérettségizzen, majd sikeres felvételi vizsgát tegyen a börtönben.

Romanoszt és három fiatal társát 2013 februárjában egy görög bank kirablása közben fogták el, és 15 év börtönre ítélték, bár a „terrorizmus" vádját nem sikerült rábizonyítani. Azóta politikai fogolynak és a tekintélyuralom ellen küzdő anarchista harcosnak állítja be magát.

A fiatal férfi neve nem először tűnik fel a görög belpolitikában. Hat éve, 2008. december 6-án Alekszisz Grigoropulosz nevű barátja mellett volt, amikor rendőrökre támadtak együtt Athén Ekszárkia negyedében, és az egyik rendőr agyonlőtte Romanosz barátját. Az incidens országos tüntetéshullámot váltott ki Görögországban.

Kimaradt?