Megkezdődött a XIII. Magyar Állandó Értekezlet

Magyarország azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék az országot a magyar érdekek érvényesítésében - mondta csütörtökön a MÁÉRT budapesti ülésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a béke, az energiabiztonság és kereskedelmi lehetőségek hármasában összefoglalva a magyar érdekeket.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XIII. plenáris ülésén a kormányfő azt mondta, kommunista kérdésfeltevés az, hogy kinek az oldalára kell állni. Azt a kérdést kell feltenni, mi a magyar érdek - fejtette ki, hozzátéve, szeretné, ha a nemzeti önérdekelvű gondolkodás a magyar külpolitikai gondolkodásban is megjelenne.

Orbán Viktor közölte, Magyarország gondolkodás nélkül teljesítette mindig a kötelezettségeit: a NATO tagjaként Magyarország elment Afganisztánban, az Egyesült Államok kérésére pedig Irakba. Most itt Közép-Európában történnek dolgok, és azt várjuk el minden szövetségesünktől, hogy a magyar álláspontot képviseljék - fogalmazott.

2015 a szakképzés éve lesz

A szakképzés éve lesz a jövő esztendő a Kárpát-medencében - jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: jelenleg mintegy 28-30 ezer diák vesz részt szakképzésben Kárpát-medence szerte magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni. Közölte azt is, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő fiatalok számára kárpát-medencei ösztöndíjprogamot indítanak. Orbán Viktor a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket elégségesnek nevezte.

Orbán: a magyar külpolitika jó úton jár

Orbán Viktor szerint akkor sikeres a magyar külpolitika, ha a világ minden jelentős szereplője Magyarország sikerében érdekelt és ma "ebben a pozícióban vagyunk". A felszínen zajló politikai lökdösődések ne zavarják meg önöket - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a mélyben erős, kölcsönös együttműködések alakult ki.

A választások éve volt a Kárpát-medencében

A miniszterelnök szólt arról, hogy az idei a választások éve volt a Kárpát-medencében, és a magyar érdekképviselet megerősödött. Gratulált a magyar szervezetek képviselőinek és kitért arra, hogy Délvidéken a Vajdasági Magyar Szövetség ismét országos kormányzati tényezővé nőtte ki magát, a nemzeti tanács megszervezése egy újabb sikertörténet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak a személyében "hosszas vajúdás után" ismét "egy olyan barátunk" van az ukrán parlamentben, aki vállára veszi a magyar érdekeket - folytatta. A szlovákiai választások kapcsán a Magyar Közösség Pártja előkelő dobogós helyezését emelte ki Orbán Viktor, a román államfő választásánál pedig a magyar résztvevőknek megköszönte, hogy volt bátorságuk egy ilyen küzdelemben részt venni, és minőséget képviselni a román politikában. 

Gratulált az új román elnöknek is, megjegyezve: korai még a változásokból következtetést levonni, hogy ez mit jelent Erdély és Magyarország számára. Jelezte, hogy Áder János államfő a temesvári forradalom 25. évfordulóján találkozót kezdeményezett Klaus Johannissal, és szólt arról, hogy a román elnökkel egy európai pártcsaládhoz tartoznak, ami reményeik szerint sikeres európai keretet ad a román-magyar párbeszédnek is. 

A magyarországi választásokról fontosnak nevezte, hogy azon első ízben a külhoni magyarok is részt vehettek és a budapesti a teljes magyar nemzet parlamentje.     

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében azt mondta, az egyetemes magyarság megőrzése feltétele a magyar nemzet fennmaradásának, "azért vagyunk itt, hogy építsük a nemzetünket". Kiemelte: amikor a magyarság megerősítésén munkálkodnak, azt az egyetemes emberiség érdekében teszik.

Kimaradt?